Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
18.08.2022 01:30

Spolupráca troch sesterských národných parkov pokračuje


TANAP.


Spolupráca trojice sesterských národných parkov pokračuje. Tatranský národný park (TANAP) spoločne s poľským Tatranským parkom národným a americkým Národným parkom Skalnaté hory spečatili svoje dobré vzťahy aj na ďalších päť rokov.


Spolupráca, ktorú ich riaditelia potvrdili podpismi, má priniesť ďalšie prehĺbenie vzájomných vzťahov prostredníctvom výmeny odborných poznatkov, skúseností, technológií, dát či informácií. Uviedol to riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

"Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, TANAP má s Národným parkom Skalnaté hory mnoho spoločného. Spája ich nielen podobná geologická história a charakter prírodného prostredia, ale aj rovnaké problémy či výzvy," objasnil Majko.

Okrem starostlivosti o vzácne ekosystémy s cieľom zachovať a zvýšiť biodiverzitu na území národných parkov je jednou zo spoločných tém napríklad aj návštevnosť a jej dosahy na prírodné prostredie. Všetky tri národné parky totiž patria medzi turisticky vyhľadávané lokality. Národný park Skalnaté hory ročne navštívi okolo 4,4 milióna ľudí, čo ho radí na piatu priečku najnavštevovanejších amerických parkov. Poľskú časť TANAP-u si pozrú zhruba tri milióny turistov a približne rovnaký počet ich zavíta aj do slovenských Tatier.

"Dohoda špecifikuje aj ďalšie oblasti potenciálnej spolupráce, či už v oblasti ochrany prírody a jej manažmentu, monitoringu prostredia i druhov, ekoturizmu, environmentálnej výchovy a vzdelávania, dobrovoľníctva, nových technológií alebo výskumu," doplnil Majko.

Prvýkrát bola dohoda o spolupráci medzi troma sesterskými parkami podpísaná v septembri 2007. Druhýkrát ju potvrdili v apríli 2012 a tretíkrát sa tak stalo o päť rokov neskôr na medzinárodnej konferencii v poľskom Zakopanom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2018
MŽP: K novele zákona o ochrane prírody prišla takmer tisícka pripomienok
V rámci legislatívneho procesu bolo k návrhu vznesených 975 pripomienok, z toho 835 zásadných, vrátane jednej hromadnej, pod ktorú sa podpísalo vyše 30.000 ľudí. TASR o tom informoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
09.12.2021
Slovensko sa v reforme národných parkov inšpiruje aj príkladom z Poľska
Správne fungujúce národné parky prinášajú rozvoj regiónov, podporujú udržateľný turizmus, zamestnávajú stovky pracovníkov a predovšetkým zachovávajú prírodné dedičstvo pre ďalšie generácie.
viac
25.07.2023
Pomôcť národným parkom sa dá aj prostredníctvom zálohovania
Boj proti litteringu, zálohovanie a zároveň pomoc národnému parku. Tieto tri veci je možné urobiť súčasne, keď v Tatranskom národnom parku vhodíte zálohovanú fľašu do na to určenej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %