Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
07.04.2018 11:52

Spomínajú na obete náletov v 2. svetovej vojne


Ilustračná snímka


Koniec druhej svetovej vojny si v sobotu pripomínajú v Nových Zámkoch položením vencov k pamätníku obetiam, besedou so svedkami, výstavou fotografií a dokumentov o ničivom bombardovaní mesta i ukážkou bojov na Sihoti, spojenou s prezentáciou historických zbraní.


Spomienku pripravilo mesto Nové Zámky, Klub vojenskej histórie Tyrnau a občianske združenie Za troma mostami Nové Zámky. Obyvatelia spomínajú na zhruba dve tisícky domácich a rovnaký počet cezpoľných obetí kobercového náletu, na ktorý doteraz nie je podané adekvátne vysvetlenie.       

Nové Zámky boli počas druhej svetovej vojny najviac bombardovaným slovenským mestom. Obyvateľstvo zažilo tri veľké bombardovania anglo-americkými leteckými silami. Dva nálety boli na jeseň roku 1944, v dňoch 7. a 14. októbra. Najtragickejšie bolo tretie bombardovanie 14. marca 1945 (dva týždne pred oslobodením mesta), keď anglo-americké letectvo zhodilo na mesto 700 bômb, prvá bomba dopadla podľa dobových záznamov o 13.08 h. Z pôvodných 3394 domov bolo zničených 2023. Po nálete 6000 ľudí zostalo bez prístrešia. Obdobie okupácie a vojny bolo v Nových Zámkoch ukončené prechodom 2. ukrajinského frontu 29. marca 1945.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2019
V Nových Zámkoch tento rok pribudnú viaceré úseky cyklistických chodníkov
V Nových Zámkoch by čoskoro mali pribudnúť viaceré úseky nových cyklotrás. Mesto si pred tromi rokmi nechalo vypracovať urbanisticko-dopravnú štúdiu, ktorá rieši trasovanie cyklistických chodníkov cez celé Nové Zámky. Teraz radnica plánuje začať s ich výstavbou a značením.
viac
04.01.2023
Mesto podporí z participatívneho rozpočtu verejnoprospešné projekty
Mesto Nové Zámky podporí aj tento rok verejnoprospešné projekty, ktoré budú financované z participatívneho rozpočtu. Ako informovala radnica, skupiny občanov môžu svoje projekty predkladať od 9. do 31. januára.
viac
01.04.2023
Cestujúci v MHD Nové Zámky môžu vyhrať kredity, stačí mať čipovú kartu
Cestujúci, ktorí využívajú čipové karty spoločnosti ARRIVA, môžu vyhrať kredity v hodnote 30 €. Stačí, ak si na svoju kartu zakúpia cestovný lístok aspoň na jednu cestu ktorejkoľvek linky MHD Nové Zámky.
viac
16.08.2023
Obyvatelia mesta môžu požiadať o nový sociálny príspevok
Obyvatelia Nových Zámkov, ktorí sa ocitli v zlej sociálnej situácii, môžu získať od mesta nový príspevok. Zásady jeho poskytovania schválili mestskí poslanci ešte v júni. Žiadosť o jeho poskytnutie musia záujemcovia podať najneskôr do konca septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %