Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
19.10.2023 02:55

Športovú jazdeckú sezónu ukončí tradičná Hubertova jazda


Ilustračná snímka (TASR)


Tradičnou Hubertovou jazdou v Národnom žrebčíne Topoľčianky sa Slovenská jazdecká federácia oficiálne rozlúči s tohtoročnou športovou sezónou. Jej ukončenie je naplánované na sobotu 21. októbra, informoval žrebčín.


Každý kôň musí mať v pase platnú vakcináciu proti konskej chrípke podľa vakcinačnej schémy a zápis o negatívnom výsledku sérologického testu na infekčnú anémiu koní, nie starší ako 12 mesiacov. Sprievod jazdcov a kočov absolvuje jazdu na hrad Hrušov. Hubertovu jazdu ukončia fanfáry halali v zámockom parku.         

Ukončenie sezóny symbolickým honom na líšku je neodmysliteľnou tradíciou každej chovateľskej alebo športovej organizácie, ktorá sa zaoberá chovom koní. Hony na líšku sa začali v Anglicku koncom 17. storočia. Za ich zlatý vek sa považujú roky 1820 - 1890. Hony prežili dve svetové vojny a v skrytej symbolike Hubertových jázd pretrvali dodnes.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
Vysokohorské chodníky vo Vysokých Tatrách čoskoro uzavrú
Nadchádzajúci predĺžený víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzavretia turistických chodníkov, čo znamená obmedzenie pohybu vo vysokohorskom teréne s ohľadom na ochranu prírody, ako aj zdravie a bezpečnosť návštevníkov. Oficiálne sa začína v utorok 1. novembra.
viac
17.04.2018
Letnú sezónu v žrebčíne otvorí 1. mája deň otvorených dverí
Turistickú, jazdeckú a chovateľskú sezónu v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach odštartuje v utorok 1. mája deň otvorených dverí. Návštevníci žrebčína si budú môcť pozrieť hipologickú expozíciu chovu koní, historickú jazdiareň, sledovať verejné tréningy športových koní.
viac
24.10.2019
Pastiersku sezónu ukončí Slovenské mitrovanie
Pastiersku sezónu už ôsmykrát symbolicky ukončia vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota podujatím Slovenské mitrovanie. Uskutoční sa v sobotu (26. 10.) od 10.00 h na miestnom salaši.
viac
16.10.2021
Centrum mesta pozdravili na Hubertovej jazde desiatky jazdcov na koňoch
Historické centrum Košíc v piatok popoludní zažilo slávnostnú jazdu desiatok jazdcov na koňoch. Išlo o súčasť Hubertovej jazdy konanej tradične na záver jazdeckej a poľovníckej sezóny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %