Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.05.2020 09:00

Správa o Agende 2030 pripomína rozpor pri riešení zadržiavania vody


Ilustračná snímka.


Správa o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 pripomína rozpor v oblasti vodného hospodárstva pri riešení zadržiavania vody. Problém je medzi technickými a prírode blízkymi opatreniami v krajine.


Správu o implementácii Agendy 2030 predložil do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Problémom je aj rozdelenie kompetencií medzi Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR, ktoré má na starosti vodné toky a vodné stavby a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré má na starosti poľnohospodársku a lesnú pôdu. „Tento problém sa ukázal ako zásadný aj pri podpore protipovodňových a adaptačných opatrení z Európskych investičných a štrukturálnych fondov, kde sa nepodarilo zabezpečiť synergiu a komplementaritu medzi operačným programom Kvalita životného prostredia a Programom rozvoja vidieka,”" konštatuje sa v materiáli.

Dopyt po vodozádržných opatreniach je podľa predkladateľov vysoký, čo znamená, že obce začínajú myslieť na riešenia dôsledkov zmeny klímy. „Stále však pretrváva nedostatok kvalifikovaných projektantov komplexných adaptačných opatrení,” poznamenali predkladatelia správy z ÚPVII. Ak sa chcú vodozádržné a adaptačné opatrenia realizovať, mal by sa novelizovať stavebný zákon vo vzťahu k územnému plánovaniu. Rovnako je dôležité vytvorenie technických noriem pri nakladaní so zrážkovými vodami.

Prioritu v adaptačných stratégiách predstavuje v súčasnosti sucho. V roku 2014 vyšla Adaptačná stratégia SR, ktorá problematiku sucha popisuje ako trend. V aktualizovanej verzii z roku 2018 boli na sucho zamerané komplexné opatrenia, ako revitalizácia biotopov pre udržanie vody v krajine či agro-environmentálno-klimatických schém.

MŽP v roku 2018 prijalo aj akčný plán Hodnota je voda. Materiál mal riešiť problematiku sucha na Slovensku. „Dokument je signálom, že sa adaptačná politika posúva smerom od úzkeho zamerania na protipovodňové opatrenia, smerom ku komplexnému hospodáreniu s vodou v krajine,” hovoria predkladatelia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody v riekach
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody, ktorá prúdi v riekach. Vplyvom klimatických zmien dochádza aj k zmenám zrážok, ich rozdelenia, výparu a odtokových pomerov v povodí. Uviedol to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
26.03.2020
Vplyvom klimatických zmien budú problémami sucho a povodne
Hlavným problémom sa vplyvom klimatických zmien stane sucho. Druhým extrémom budú prívalové povodne. Tvrdí to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied.
viac
13.08.2020
Občiansky sektor a nové eurofondy
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti zisťoval, čo má zmysel podporiť z iniciatívy REACR-EU, ako zjednodušiť eurofondy a aké by mali byť adaptačné opatrenia na zmenu klímy v novom programovom období.
viac
26.07.2021
Výzva na finančnú pomoc: Klíma nás spája
Aj toto leto sme konfrontovaní s tým, ako veľmi nás doháňa klimatická kríza. Obrovské horúčavy, potom strašné dažde, záplavy s tragickými dôsledkami... Niekedy stačí na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny málo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %