Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.02.2021 08:35

Spustili petíciu za návrat zeleného parku na Hlavnom námestí


Bratislavské Hlavné námestie v polovici 20. storočia. Snímka zdroj: (FB).


V Bratislave spustili petíciu za návrat zeleného parku na Hlavnom námestí. Podpísalo sa pod ňu už vyše 500 ľudí. Signatári žiadajú hlavné mesto a jeho volených zástupcov o vytvorenie príjemnej oázy pokoja a oddychu na tomto námestí.


Riešenie vidia v znovuvybudovaní zeleného parku s trávou, kvetmi, kríkmi a stromami. Hlavné námestie bolo podľa nich v minulosti obľúbené miesto, no v súčasnosti je to prakticky nevyužité verejné priestranstvo. „Zelený park s nízkymi i vysokými drevinami (stromami a kríkmi) a tiež nízkou zeleňou (trávou a kvetmi) bol na Hlavnom námestí v Starom Meste založený podľa verejne dostupných informácií v 2. polovici 19. storočia, teda ešte v období trvania režimu monarchie (Rakúsko-Uhorska),” upozornili v petícii, v ktorej zverejnili aj dobové fotografie či pohľadnice. Tie dokumentujú, že na námestí boli vysadené stromy, tráva, kvety či kríky, a to aj okolo Maximiliánovej fontány. Po roku 1989 sa podľa autorov petície park bez konzultácie s občanmi odstránil a pustatinu po ňom "zabetónovali". „Dnes, počas prevažnej časti roka, námestie slúži len ako tranzitná magistrála,” upozorňujú signatári.

Hlavné mesto na margo petície uviedlo, že sa k nej bude vedieť vyjadriť, až keď ju dostane a preskúma. „Zatiaľ nám nebola doručená,” uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

V roku 2016 dalo mesto vysadiť v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy na Hlavnom námestí štyri lipy malolisté a na Františkánskom námestí desať hrušiek ozdobných.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Hlavné mesto začína stavať prvé náhradné nájomné byty
Hlavné mesto SR Bratislava už v najbližších dňoch začne s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Prvých 68 bytových náhrad sa bude stavať v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka.
viac
20.11.2018
Otvorenie mestských vianočných trhov a rozsvietenie vianočného stromčeka už tent
V piatok 23. novembra hlavné mesto otvorí tohtoročné Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí. Súčasťou otváracieho ceremoniálu bude rozsvietenie vianočného stromčeka na Hlavnom námestí o 17:00 h, ktorým je 14-metrový smrek pichľavý.
viac
24.09.2021
Nové Zámky chcú dostať na Hlavné námestie viac zelene
Centrum Nových Zámkov má byť v budúcnosti zelenšie. Mesto pripravuje projekt s názvom Ozelenenie Hlavného námestia. Financovať ho chce z Environmentálneho fondu.
viac
02.11.2022
Na Hlavnom námestí už stojí 12-metrový vianočný stromček
Na Hlavnom námestí v Bratislave už stojí vianočný stromček. Je to 40 rokov starý, 12 metrov vysoký smrek pichľavý.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %