Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
11.01.2018 03:27

SRZ spustil petíciu za zachovanie všeľudového rybárstva na Slovensku


Ilustračná snímka: (slovenskyrybar.sk).


Slovenský rybársky zväz (SRZ) odštartoval v súvislosti s pripravovaným novým zákonom o rybárstve petíciu za zachovanie všeľudového, rekreačného a športového rybárstva na Slovensku. Cieľom je odolať tlaku záujmových skupín a zachovať v rámci pripravovaného zákona o rybárstve súčasné postavenie SRZ.


Problémom pre rybárske hnutie je najmä paragraf 4 pripravovaného zákona, ktorý umožňuje prideliť výkon rybárskeho práva aj Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) a Štátnej ochrane prírody (ŠOP). Podľa tajomníka Rady SRZ a člena petičného výboru Ľuboša Javora rybári v petícii žiadajú vládu Slovenskej republiky a Národnú radu Slovenskej republiky, aby zachovali v rámci novo navrhovaného zákona o rybárstve súčasné postavenie Slovenského rybárskeho zväzu a subjektov, ktorým štát pridelí výkon rybárskeho práva.

Petičný výbor ustanovila Rada SRZ 9. decembra 2017 s tým, že jej činnosť aktivizujú až po tom, ako sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní ukáže, že zostavovatelia zákona ponechajú v jeho návrhu sporné ustanovenia paragrafu 4. „Na základe aktuálneho stavu je indícia, že ministerstvo trvá na tých pripomienkach, ktoré vzišli z interného pripomienkového konania,“ zdôraznil Javor.       

Petičné hárky podľa neho rozoslal petičný výbor v elektronickej i printovej forme na všetky základné organizácie SRZ po celom Slovensku. Nie je časovo ohraničená, zbieranie podpisov bude minimálne do konca marca tohto roku. „Petícia bude výstupom pre rokovanie parlamentu o novom zákone, do konca marca by sme chceli vyzbierať okolo 100 000 podpisov. Nehovoríme iba o zachovaní rybárstva, ale aj o ochrane životného prostredia a zachovaní genofondu rýb,“ skonštatoval tajomník Rady SRZ.   

Ako dodal, termín spustenia petície nevybrali náhodou, od začiatku roka si rybári na celom Slovensku preberajú rybárske doklady na novú sezónu a vo februári sú na programe členské schôdze mestských a miestnych rybárskych organizácií.   

Slovenský rybársky zväz existuje už viac ako 90 rokov, tvorí ho takmer 120 000 členov z toho 22 000 detí a mládežníkov. „Je nepochybné, že ako najväčšie občianske združenie na Slovensku SRZ už roky zabezpečuje úlohy vo verejnom záujme pri ochrane vôd a prírody. Členovia SRZ odpracujú ročne státisíce brigádnických hodín v záujme ochrany životného prostredia. Preto dúfame, že každému záleží na budúcnosti rybárstva na Slovensku,“ uzavrel Javor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
Petíciu za zmenu parkovania s viac ako 17 000 podpismi odovzdali mestu
Petíciu za zmenu koncepcie parkovania v Košiciach s viac ako 17 000 podpismi odovzdal dnes petičný výbor na magistráte mesta.
viac
08.08.2017
Krajská prokuratúra podá pre zákaz herní na mesto žalobu
Krajská prokuratúra v Bratislave podá na hlavné mesto žalobu. Dôvodom je, že bratislavskí mestskí poslanci koncom júna nevyhoveli protestu prokurátora voči všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste.
viac
01.11.2017
Envirorezort prichádza po 15 rokoch s návrhom nového zákona o rybárstve
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR prichádza s návrhom nového zákona o rybárstve. Tento týždeň ho predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
24.08.2021
ÚMS má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania
Únia miest Slovenska (ÚMS) má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca NRSR Miloša Svrčeka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %