Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
03.11.2021 12:51

Stále je možné žiadať o pomoc v cestovnom ruchu a gastre


Ilustračná snímka.


Ministerstvo dopravy a výstavby SR v rámci schém pomoci v cestovnom ruchu a gastre vyplatilo dodnes už viac ako 120 miliónov eur približne 14-tisíc podnikateľom. Pomoc vo forme priamych grantov naďalej pokračuje, rezort momentálne analyzuje spôsoby, ako pomôcť podnikateľom aj v jesenných mesiacoch.


Oprávneným žiadateľom sú aj komunálne podniky.

Ministerstvo dopravy má naďalej otvorenú schému pomoci „de minimis“. Podnikatelia v gastre a cestovnom ruchu tak stále môžu žiadať o kompenzáciu fixných nákladov spôsobených pandémiou za obdobie od 1. apríla 2020 do 31. mája 2021. Štát v rámci tejto schémy vyplatil už viac ako 117 miliónov eur, presne 14393 žiadateľom. Ďalšie necelé 3 tisícky žiadostí sú v schvaľovacom procese, resp. tesne pred vyplatením.

Naďalej pokračuje rezort aj s pomocou v rámci takzvanej „veľkej“ schémy pomoci, kde je limit na žiadateľa milión eur. Oprávnené obdobie pomoci je od 1. apríla 2020 do 31. marca 2021, pričom v krátkom čase plánuje rezort túto pomoc rozšíriť aj o apríl a máj tohto roka. S nástupom jesene a ďalšej vlny pandémie je ministerstvo pripravené podnikateľom v gastre a cestovnom ruchu pomôcť opäť, a to tzv. „jesennou pomocou“. Rezort deklaruje, že financií vyčlenených na pomoc má zatiaľ dostatok. Zároveň však platí, že pomoc je možné vyplácať len spätne.

Aby bolo vyplácanie pomoci čo najrýchlejšie, na ministerstve personálne posilnili odbor štátnej pomoci.

Len pre zaujímavosť, leto v cestovnom ruchu na Slovensku bolo úspešnejšie ako to minulé. Svedčí o tom aj rekordný počet domácich turistov v našich ubytovacích zariadeniach (3,2 milióna prenocovaní).

Viac informácii sa dočítate TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2021
Ministerstvo dopravy spracovalo cez schému pomoci 11 miliónov eur
Do 12. januára prijalo Ministerstvo dopravy cez portál Slovensko.sk približne 3500 žiadostí o kompenzáciu výpadku príjmov v cestovnom ruchu pre pandémiu koronavírusu. Zo 100 miliónového balíka k rovnakému dátumu spracovali a postupne na účty oprávneným prijímateľom posielajú 11 391 503,66 eur.
viac
08.04.2021
Ďalšie zdroje do schémy pomoci na podporu cestovného ruchu
Vláda na včerajšom rokovaní schválila požiadavku rezortu dopravy o navýšenie financií určených na pomoc gastroprevádzkam a ďalším podnikateľom v sektore cestovného ruchu. Vďaka tomu bude môcť rezort spustiť ďalšiu etapu Schémy minimálnej pomoci do 200 tisíc eur.
viac
06.05.2021
Európska komisia schválila Veľkú schému pomoci pre gastro a cestovný ruch
Európska komisia odobrila návrh slovenského rezortu dopravy na pomoc veľkým podnikom v cestovnom ruchu a schválila Schému štátnej pomoci, tzv. Veľkú schému.
viac
10.12.2021
Rezort dopravy spustil „jesennú pomoc“ pre cestovný ruch a gastro
Ministerstvo dopravy spustilo „jesennú pomoc“ schémy pomoci „de minimis“ pre oblasť cestovného ruchu a gastra za rovnakých podmienok ako boli predošlé výzvy. V poradí už štvrtá výzva v rámci schémy „de minimis“ je za mesiace september, október a november 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %