Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.12.2020 08:10

Stalin a Gottwald už nie sú čestnými občanmi Bratislavy


Za účasti generálneho tajomníka ÚV KSČ a prezidenta ČSSR Gustáva Husáka bol 13. novembra 1980 v Bratislave odhalený Pamätník Klementa Gottwalda. Stal sa dominantou celého novo architektonicky stvárneného Námestia Klementa Gottwalda. Zdroj: vtedy.sk


Stalin a Gottwald boli čestnými občanmi Bratislavy aj tridsať rokov po páde socializmu. Hlavné mesto ich tohto privilégia 17. decembra zbavilo.


Komunistickí pohlavári Josif Visarionovič Stalin a Klement Gottwald už nie sú čestnými občanmi Bratislavy. Naopak čestné občianstvo hlavného mesta bolo in memoriam udelené pápežovi Jánovi Pavlovi II. Na dnešnom zastupiteľstve to schválili bratislavskí mestskí poslanci.

Československý „robotnícky“ prezident Gottwald a Stalin, generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, sa stali čestnými obyvateľmi Bratislavy koncom 40. rokov 20. storočia. O odňatie tohto privilégia sa už viac ako päť rokov snaží Petržalský okrášľovací spolok (POS). Podarilo sa to až teraz.

Žiadosťou, ktorú podal podpredseda POS Ernest Huska (vedúci staromestského referátu kultúry) sa zaoberala špeciálna komisia bratislavských poslancov. Jej vznik schválil 26. novembra 2020 mestský parlament. Komisia má v kompetencii prerokúvať návrhy na udeľovanie a odnímanie čestného občianstva hlavného mesta SR. Jej členmi sa stali Mgr. Rastislav Tešovič, JUDr. Tomáš Korček, Ing. Peter Lenč, Ing. arch Elena Pätoprstá, Mgr. art. Ivo Štassel, predsedníčkou bola zvolená starostka Starého Mesta Ing. arch. Zuzana Aufrichtová.

 „Klement Gottwald ani Josif V. Stalin odteraz nie sú čestnými občanmi Bratislavy a tak je to správne. Sú to dva symboly totalitnej ideológie a považujem za neprijateľné, aby im boli v demokratickej spoločnosti skladané pocty – napríklad formou čestného občianstva. Na druhej strane, som hrdá, že čestné občianstvo bolo udelené pápežovi Jánovi Pavlovi II. Je to človek, prostredníctvom ktorého zaznel hlas ľudí žijúcich za Železnou oponou aj za jej hranicami. Bojovník za ľudské práva, človek, ktorý na vlastnej koži okúsil tlak totalitnej vlády, predstaviteľ poľského variantu podzemnej cirkvi, nekompromisný a rovný,“ uviedla predsedníčka komisie a starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Autor: (ts-Matej Števove, hovorca mestskej časti)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2020
Nové Mesto spúšťa regulované parkovanie v zóne Tehelné pole
Bratislavská mestská časť Nové Mesto spúšťa regulované parkovanie v zóne Tehelné pole. Ide o pilotný projekt, ktorý má priniesť jasné pravidlá a poriadok v parkovaní do jednej z najvyťaženejších lokalít v blízkosti štadiónov a ich širšom okolí.
viac
09.12.2020
Zber drobného elektroodpadu od decembra už aj v Petržalke
Zvýšiť podiel vytriedenej zložky z komunálneho odpadu v Petržalke majú aj červeno-biele kontajnery určené na zber drobného elektroodpadu.
viac
15.12.2020
Odberové miesta na testovanie zriadili aj Vajnory a Vrakuňa
Odberové miesta pre testovanie na ochorenie COVID-19 spustili v Bratislave aj mestské časti Vrakuňa a Vajnory. Na oboch miestach sa testuje antigénovými testami. Samosprávy o tom informujú na svojich webových stránkach.
viac
18.12.2020
Komuniké zo 7. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na včerajší deň (17. 12) v poradí 7. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli ekonomika, eurofondy aj aktuálna legislatíva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %