Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.03.2023 09:30

Stanice v Bratislave a Nitre zachytili prvý peľ hrabu a duba


Hrab obyčajný.


Peľová sezóna liesky a jelše pokračuje už len v chladných oblastiach severného Slovenska, kde môže ešte dosiahnuť alergiologicky významné koncentrácie v ovzduší.


Na ostatnom území sa už pomaly končí. V súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou to konštatovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

V uplynulom týždni na celom území Slovenska dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Najvyššiu dennú koncentráciu zaznamenali v Banskej Bystrici a v Žiline. Monitorovacie stanice v Bratislave a Nitre zachytili prvý peľ hrabu a duba. Peľ jaseňa v ovzduší sa vyskytoval na celom území, rovnako ako topoľa, vŕby a brestu.

"Peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité dosiahne vyššie denné koncentrácie na strednom, severnom a východnom Slovensku. Na tomto území očakávame aj výraznejší nárast denných koncentrácií peľu jaseňa a topoľa. Rozširuje sa druhové spektrum kvitnúcich drevín o peľ hrabu a duba, ktorých denné hladiny môžu výraznejšie stúpnuť najmä v teplejších oblastiach Slovenska," informovala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2022
Peľová sezóna tráv prešla svojím prvým vrcholom, pokračovať bude naďalej
Peľová sezóna najsilnejšieho alergénu tohto obdobia, tráv z čeľade lipnicovitých, prešla svojím prvým vrcholom. Pokračovať však bude aj v nasledujúcom období. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
30.03.2023
Peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov
V uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ topoľa, jaseňa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Kvitnutie liesky a jelše sa končí aj v chladných oblastiach so snehovou pokrývkou a na ich miesto nastupujú hrab a breza.
viac
01.06.2023
Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na severnom Slovensku
Zrážková činnosť, búrky a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v uplynulom týždni. Nízke hladiny peľu v ovzduší striedali jeho vysoké koncentrácie počas slnečných dní.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %