Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.01.2020 01:55

Staré Mesto opravilo dvor v Pistoriho paláci


Ilustračná snímka: Staré Mesto


Pistoriho palác na Štefánikovej ulici, národná kultúrna pamiatka a jedno zo Staromestských centier kultúry a vzdelávania, už nebude ničiť vlhkosť. Mestská časť Bratislava-Staré Mesto odstránila príčiny navĺhania palácových múrov. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou MK SR.


„Pistoriho palác je jedným z architektonických klenotov Starého Mesta. Som rada, že sa veci hýbu vpred a že sa nám podarilo urobiť ďalší podstatný krok k záchrane tejto pamiatky,“ uviedla Zuzana Aufrichtová, starostka Starého Mesta.

V rámci projektu bolo zrealizovaných viacero čiastkových zásahov, ktoré zabraňujú zavĺhaniu múrov paláca. „Projekt zahŕňa obnovu soklovej často povrchov vonkajších stien dvorovej fasády, obnovu povrchov interiérových stien v suteréne zdevastovaných vlhkosťou, realizáciu odkvapového chodníka v styku s dvorovou fasádou, oddrenážovanie časti plochy dvora do kanalizácie a realizáciu dažďových žľabov v podbrání paláca pri hlavnej vstupnej bráne a bráne do dvora,“ vypočítava Milan Chromík zo staromestského Oddelenia stratégie a projektového riadenia.

Rekonštrukčné práce boli realizované pod odborným dohľadom autorizovaného stavebného dozoru, technologický postup pri aplikácii sanačných systémov bol priamo na stavbe priebežne konzultovaný so zástupcom dodávateľa týchto systémov.

„Ako človek od fachu môžem povedať, že výsledok opráv bol zrealizovaný vo vysokej stavebno-technologickej kvalite a na umelecko-remeselnej úrovni,“ skonštatovala Aufrichtová.

Čiastková rekonštrukcia Pistoriho paláca je ďalším príspevkom mestskej časti k záchrane architektonického kultúrneho dedičstva v centrálnej mestskej časti.

 

 

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2020
Základná škola Dubová porastie do výšky. Pribudne deväť tried
Problémy s nedostatkom kapacít na základných školách majú všetky mestské časti v Bratislave a Staré Mesto nie je výnimkou. To by sa však už malo onedlho zmeniť.
viac
14.11.2020
Staré Mesto a koronakríza: kroky na zmiernenie dopadov
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto podnikla kroky, ktoré by dopad krízy na lokálny gastrobiznis, miestnu kultúru a cestovný ruch mali aspoň čiastočne zmierniť.
viac
03.11.2021
V Starom Meste sa bude diskutovať o otváracích hodinách prevádzok
V bratislavskom Starom Meste sa bude vo štvrtok (4.11.) opäť diskutovať o otváracích hodinách prevádzok v centre mestskej časti. Podujatie sa uskutoční v režime OTP, obyvatelia sa naň pre obmedzený počet musia prihlásiť. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
30.04.2022
Dobrý trh sa v sobotu vráti na Panenskú ulicu
Panenská ulica v Bratislave sa v sobotu opäť premení na kaviareň, divadlo, výstavnú sálu, detskú herňu i šapitó. Po dvoch rokoch sa na ňu vráti podujatie Dobrý trh. Predstaviť by sa malo takmer 200 trhovníkov, chýbať by nemal ani Detský Dobrý trh. Súčasťou podujatia bude aj dvojjazyčný program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %