Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.12.2020 09:15

Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia


Jakubovo námestie.


Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.


Počíta sa tiež s komplexnou obnovou trávnatých plôch. Mestská časť zároveň ubezpečuje, že práce si nevyžiadajú výrub vzrastlých stromov či kríkov, ani asanáciu objektov.

„Námestie bolo vybrané na základe svojej rozlohy a možnosti využitia zadržanej vody na polievanie zelene. Ďalším dôvodom bolo, že stav Jakubovho námestia je dlhodobo nevyhovujúci. Je to škoda, lebo ide o jednu z mála rozľahlejších zelených plôch v centrálnej mestskej časti,” uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove s dôvetkom, že revitalizáciou námestia reaguje samospráva aj na žiadosti zo strany občanov.

Miestni poslanci v decembri schválili predloženie projektu v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia. Ak bude mestská časť úspešná pri získavaní dotácie z ministerstva životného prostredia, projekt by sa mohol realizovať v priebehu nasledujúceho roka. Rozpočet projektu je odhadovaný na 260 000 eur.

„Termín je však podmienený vydaním súhlasných stanovísk všetkých dotknutých orgánov a dĺžkou procesných úkonov súvisiacich s posudzovaním a schvaľovaním projektu riadiacim dotačným orgánom a termínom podpisu zmluvy o udelení dotácie,” poznamenal Števove. Projekt by tak mal byť posúdení v rámci EIA, ochrany sústavy chránených území Natura 2020, či zo strany štátnej vodnej správy.

Stavba svojim charakterom nebude mať nepriaznivý vplyv na životné prostredie. „Nemenia sa, ale obnovia sa trávnaté plochy, zrevitalizujú sa spevnené plochy, nepríde k žiadnej redukcii stromov a kríkov. Práve naopak, počíta sa k budúcou postupnou výsadbou novej zelene,” podotkla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s tým, že aj okolitá pôda bude intenzívnejšie zavlažovaná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2019
O záhony pred historickou budovou SND sa bude päť rokov starať hotel Carlton
Hotel Carlton si adoptoval staromestskú zeleň. V rámci projektu Staré Mesto sa zaviazal počas piatich rokoch starať sa o kvetinovú výzdobu v parčíku pred historickou budovou Slovenského národného divadla.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
22.02.2021
Staré Mesto môže cez dotácie prerozdeliť viac ako 100 000 eur
Bratislavské Staré Mesto môže prostredníctvom dotačných schém prerozdeliť viac ako 100 000 eur. Na podanie projektov zostávajú záujemcom ešte tri týždne, prvé kolo žiadostí sa uzatvára 12. marca.
viac
22.03.2022
Nové Mesto poskytne dotácie aj na vodozádržné opatrenia
Bratislavské Nové Mesto bude poskytovať dotácie napríklad aj na vodozádržné opatrenia, ktorých primárnym cieľom je využitie, respektíve zachytávanie zrážkovej vody v danom území. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci v marci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %