Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.06.2022 03:20

Staré Mesto pracuje na evidencii súkromných pozemkov pre nové stromy


Banner.


Bratislavské Staré Mesto pracuje na evidencii súkromných pozemkov, na ktorých by bolo možné realizovať náhradnú výsadbu. Mestská časť totiž priznáva, že na jej území absentuje dostatok vhodných verejných pozemkov, ktoré by sa na to dali využiť.


Program Môj strom v Starom Meste je podľa samosprávy výsledkom hľadania balansu medzi ideálom a možnosťami.

"Súkromníci môžu nahlásiť svoj pozemok. A v rámci konania súhlasu o výrub drevín, prípadne ak žiadateľ v rámci konania nebude mať možnosti nahradiť vyrúbané dreviny, tak priradíme pozemok z jestvujúcej evidencie," uviedol Branislav Kundrák, poverený riadením oddelenia ochrany prírody miestneho úradu.

V súčasnosti mestská časť napĺňa evidenciu pozemkov vhodných na náhradnú výsadbu. Zároveň špecifikuje všetky potrebné náležitosti vrátane súhlasov spoluvlastníkov a tiež rozsahu výsadby na týchto pozemkoch.

Samospráva pripomína, že viac ako na počte novovysadených stromov a kríkov záleží na ich vhodnom umiestnení. V Starom Meste to býva náročné, napríklad aj pre inžinierske siete, ktorých ochranné pásmo je potrebné rešpektovať. Na území mestskej časti sú vhodné pozemky, zväčša sú však v súkromnom vlastníctve. Súkromníci ich môžu prihlásiť do evidencie, čím by mestská časť na nich mohla realizovať výsadbu a následnú trojročnú starostlivosť. Ide napríklad o záhrady, miesta pred domom či vnútrobloky.

"Mestská časť je povinná viesť evidenciu o pozemkoch vhodných na náhradnú výsadbu. Realita je však taká, že takéto pozemky Staré Mesto nemá. Výsledkom hľadania balansu medzi ideálom a možnosťami je projekt vytvárania evidencie súkromných pozemkov, na ktorých si ich vlastníci prajú vysadenie drevín," skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Bližšie informácie o projekte spolu s potrebnými tlačivami sú zverejnené na webe www.staremesto.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Francúzsky deň ponúkne hudbu i gastronómiu
V Bratislave bude možné opäť zažiť oslavy francúzskeho štátneho sviatku. Vo štvrtok 14. júla sa na Hlavnom námestí môžu obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Slovenska zoznámiť s francúzskou kultúrou i špecialitami francúzskej gastronómie.
viac
01.02.2020
V zariadení opatrovateľskej starostlivosti pre seniorov vykvitnú kvety a stromy
V centre Zariadenia opatrovateľskej starostlivosti (ZOS) pre seniorov na Dobšinského ulici pribudne park s ovocnými stromami, kvetinovými záhonmi a lavičkami. Súčasťou bude aj komunitná záhradka na pestovanie zeleniny či bezbariérová trasa na prechádzky.
viac
08.04.2021
Občianski aktivisti odmietajú návrh zámeny pozemkov v Starom Meste
Občianske združenie (OZ) Mičurín a iniciatíva Hradný vrch dôrazne odmietajú návrh na výmenu pozemkov, ktorý má zabrániť výstavbe na Drotárskej ulici v bratislavskom Starom Meste a má tam zachovať zeleň.
viac
23.12.2022
O stromoch v Starom Meste budú vedieť občania vďaka QR kódom viac
O vybraných stromoch v bratislavskom Starom Meste budú vedieť obyvatelia viac. Umožnia im to nové štítky s QR kódmi, ktoré odborníci v týchto dňoch na niektoré dreviny bezpečne upevňujú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %