Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.02.2024 08:55

Staré Mesto rozbieha projekt podpory zdravého stravovania na ZŠ a MŠ


Ilustračná snímka (TASR)


Bratislavské Staré Mesto rozbieha v spolupráci s občianskym združením (OZ) Skutočne zdravá škola projekt podpory zdravého stravovania a zlepšenie kultúry stravovania. Týkať sa má všetkých základných a materských škôl (MŠ) v pôsobnosti mestskej časti.


Pilotne sa doň zapájajú tri školy a deväť škôlok. Informovali o tom na utorňajšom brífingu.         

"Vzťah k strave a zdravému stravovaniu sú výzvami, ktoré nás čakajú," skonštatoval starosta Starého Mesta Matej Vagač s tým, že k danej problematike treba pristupovať komplexne.         

Projekt si kladie za cieľ pozbierať dáta a informácie o tom, ako školy a predškolské zariadenia varia, ako sa pristupuje k potravinám, k ich pôvodu či udržateľnosti. Práve vzdelávanie o pôvode, výrobe potravín a celkovo o výžive má podľa samosprávy potenciál formovať nielen zdravé stravovacie návyky, ale aj predchádzať zdravotným rizikám či čoraz rozšírenejším poruchám príjmu potravy.         

Projekt sa začína zberom dát a analýzou, teda auditom školských jedální. Súčasťou budúcich aktivít však majú byť aj rôzne workshopy, školenia či webináre, a to pre kuchárky, pedagogických zamestnancov, rodičov i deti.         

"Markery zdravia nie sú priaznivé a vyvolávajú obavy u rodičov i lekárov," upozorňuje združenie. Pripomína, že práve obdobie v základných a materských školách formuje u detí správne stravovacie návyky pre správny fyzický a psychický rozvoj. "Deti odmietajú pravidelnú a vyváženú stravu a nevedia sa zorientovať v oblasti zdravého stravovania," podotýka združenie. Snahou je preto zapojiť do procesu aj samotné deti, aby sa naučili napríklad to, ako si pestovať plodiny alebo ako ich správne spracovať a uvariť.         

Do projektu sa pilotne zapojili tri základné školy (ZŠ), a to Mudroňova, ZŠ Vazovova a ZŠ Grösslingová a deväť materských škôl.         

Projekt je ďalším z opatrení samosprávy v rámci témy zdravia a športu. Mestská časť už napríklad otvorila niektoré školské dvory pre všetkých aj v poobedných hodinách a počas víkendov, zabezpečila hodiny bezplatného plávania pre detí či zriadila Staromestskú florbalovú ligu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2019
Mesto opäť podporí udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou
Mesto Bratislava aj tento rok podporí formou finančného príspevku malé projekty udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou. Cieľom je zlepšiť mikroklímu mestského prostredia a zmenšiť negatívne vplyvy zmeny klímy na území Bratislavy.
viac
19.09.2019
O záhony pred historickou budovou SND sa bude päť rokov starať hotel Carlton
Hotel Carlton si adoptoval staromestskú zeleň. V rámci projektu Staré Mesto sa zaviazal počas piatich rokoch starať sa o kvetinovú výzdobu v parčíku pred historickou budovou Slovenského národného divadla.
viac
14.11.2019
ZŠ a MŠ v Novom Meste dostanú budúci rok viac o minimálne 333-tis. eur
Základné a materské školy v bratislavskom Novom Meste dostanú budúci rok viac peňazí. Samospráva im totiž zvyšuje dotáciu na prevádzku a mzdy o minimálne 333-tis eur.
viac
31.05.2022
Nezisková organizácia Dobrý dom podporí cez dotácie 24 projektov
Nezisková organizácia Dobrý dom, ktorú založilo bratislavské Staré Mesto, podporí tento rok dotáciami vo výške 32 000 eur celkovo 24 projektov. Vybrala ich hodnotiaca komisia spomedzi 42 žiadateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %