Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.10.2019 05:05

Staré Mesto zriadilo neziskový Fond architekta Weinwurma


Ilustračná snímka, zdroj: BratislavaDen


Mestská časť verejnosti oficiálne predstavila Fond architekta Weinwurma. Donori môžu vďaka nemu transparentne pomáhať zveľaďovať mestskú časť.


Tento neziskový fond zriadený Starým Mestom vznikol 30. augusta 2019, v deň narodenia významného architekta Friedricha Weinwurma, ako riešenie pre kvalitu verejného priestoru a aktivít v ňom.

Fond predstavuje platformu pre donorov na transparentnú podporu projektov na skrášlenie Starého Mesta. Fond je zároveň holdom osobnosti Friedricha Weinwurma (1885-1942), ktorý sa v 20. až 40. rokoch 20. storočia významne podieľal na urbanistickom rozvoji Bratislavy a obzvlášť Starého Mesta.

Nápad zriadiť takýto fond je podľa starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej logickým prenesením dobrej praxe, ktorá už roky funguje. „Neziskové fondy podporujú množstvo krásnych projektov po celom Slovensku. Sú v obľube verejnosti a konajú vskutku dobré veci. Staromestský Fond architekta Weinwurma bude zameraný na podporu projektov v Starom Meste,“ vysvetlila Aufrichtová. Ako dodala, myšlienku založenia takéhoto fondu schválili aj staromestskí poslanci.

„Dlhodobo vnímam, že existuje časť ľudí, ktorí majú záujem o zveľadenie verejného priestoru. Radi by investovali do jeho kvality, vytvárali hodnoty a zanechali stopu, prípadne podporili aktivity v ňom. Problémom je však chýbajúci mechanizmus. Práve preto sme zriadili Fond architekta Weinwurma – ako platformu na realizáciu donorských projektov,“ uviedla Aufrichtová.

Financie vložené do Fondu architekta Weinwurma využije mestská časť na finacovanie projektov, ktoré by vzhľadom na prísne rozpočtové pravidlá nemohla sama realizovať. „Mnoho významných aktérov v území, ktorí doňho investične vstupujú, majú veľký záujem o kvalitu a zhodnotenie aj verejného priestoru, teda územia, ktoré nie je majetkom investora,“ upresňuje starostka.

Priama podpora samosprávy však nie je práve najšťastnejší model a otvára často oprávnené otázky verejnosti, ako sa samospráva developerovi za to odvďačila. „Neziskový fond má však vlastnú právnu subjektivitu, je oddelený od rozpočtu obce a vytvára tak transparentný model pre príspevky od donorov,“ vysvetlila.

Vklad do fondu je dobrovoľný, nie je ničím podmienený. Vytvára efektívny priestor na zviditeľnenie aktérov v území investovaním aj „do kameňa“ nielen do billboardov či reklamy - čiže vizuálneho smogu. „Stopa, ktorú takáto investícia zanechá, je určite hlbšia a menej prchavá,“ verí Zuzana Aufrichtová.

Správnu radu Fondu architekta Weinwurma tvoria významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života Bratislavy. Predsedom fondu je Peter Osuský, za členov správnej rady boli zvolení starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, primátor Matúš Vallo, prorektorka STU Ľubica Vitková, vedúca kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG Lucia Gregorová Stach a poslanci staromestského zastupiteľstva Ľubomír Boháč a Adam Berka. „Veľmi si vážim odobrenie zriadenia Fondu architekta Weinwurma osobnosťou, ktorá sa snáď najväčšmi venovala životu a tvorbe Friedricha Weinwurma. Je ňou profesorka Henrieta Moravčíková,“ uzatvára Aufrichtová.

Fond architekta Weinwurma

Účelom neinvestičného Fondu architekta Weinwurma je združovanie finančných prostriedkov na podporu a rozvoj kvality verejného priestoru na území Mestskej časti Bratislava-Staré Mesto a to najmä na:

- rozvoj umeleckých a umenovedných aktivít

- rozvoj a zveľaďovanie verejného priestoru a urbanizovaného územia

- rozvíjanie, ochranu a prezentáciu historických, duchovných a kultúrnych hodnôt

- rozvoj vedecko-technických hodnôt, podpora vedecko-výskumných a inovačných aktivít

- rozvoj kultúrno-spoločenských a športových aktivít.Rozvoj sociálnych služieb

- prezentáciu, propagáciu a publicitu umenia, kultúrnych a spoločenských tradičných a súčasných hodnôt

- školiacu a vzdelávaciu činnosť

- podporovanie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu, cezhraničnej spolupráce a zamestnanosti

- podporovanie podnikateľských a iných aktivít zlepšujúcich kvalitu života a ochranu životného prostredia

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Francúzsky deň ponúkne hudbu i gastronómiu
V Bratislave bude možné opäť zažiť oslavy francúzskeho štátneho sviatku. Vo štvrtok 14. júla sa na Hlavnom námestí môžu obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Slovenska zoznámiť s francúzskou kultúrou i špecialitami francúzskej gastronómie.
viac
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
10.02.2022
Fond Weinwurma vyhlásil výzvu na obnovu i odstraňovanie grafitov
Až 3 000 eur môžu získať tí, ktorí sa rozhodnú v bratislavskom Starom Meste vylepšiť verejný priestor. Dotácia je súčasťou ďalšej výzvy staromestského Fondu architekta Weimwurma, ktorý vznikol z iniciatívy starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej v roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %