Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.09.2019 08:05

Starostovia žiadajú vyvodenie zodpovednosti za stav vody na Domaši


Ilustračná snímka (tasr)


Starostovia siedmich obcí, ktorých katastre zasahujú do okolia vodného diela (VD) Domaša, žiadajú ministra životného prostredia o odvolanie vedenia Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), Odštepný závod Košice.


Dôvodom majú byť závažné pochybenia, ktorých sa vedenie košických vodohospodárov podľa názoru starostov pri správe VD Domaša dopúšťa. Vyplýva to z tlačovej konferencie, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok na výletnej lodi Bohemia.       

Svoje odôvodnenia opierajú starostovia o tri odborné štúdie, ktoré si dal SVP vypracovať od Výskumného ústavu vodného hospodárstva ešte v roku 2013. Ich úlohou bolo analyzovať hydrologický režim prevádzky vodnej nádrže, preskúmať základné funkcie nádrže pri zmene nadlepšenia prietoku Ondavy a navrhnúť alternatívy k zmenám v manipulácii.       

Štúdie podľa nich poukázali na tri skutočnosti. Prvou je zistenie, že v danom čase SVP, Odštepný závod Košice nevyhodnocoval zozbierané hydrologické údaje. Druhým je fakt, že v rokoch 2011 a 2012 prostredníctvom malej vodnej elektrárne v Malej Domaši odtekalo z VD Domaša približne o 15 % vody viac, než sa uvádzalo v záznamoch SVP. Posledným je konštatovanie, že v určitom období nie je nutné z Domaše vypúšťať takmer žiadnu vodu.       

Starostovia obcí Bžany, Holčíkovce, Kvakovce, Malá Domaša, Nová Kelča, Slovenská Kajňa a Turany nad Ondavou majú za to, že SVP, Odštepný závod Košice sa výsledkami týchto štúdií neriadi a neaktualizuje manipulačný poriadok VD. "Môže znížiť vypúšťanie z Domaše v čase napríklad veľkých dažďov, keď prítoky na jednotlivých tokoch do Ondavy pod priehradou dodávajú dostatok vody. To sa nikdy nestalo," tvrdí starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ.       

Podľa starostov je dôkazom nemenného manipulačného poriadku neustály problém s úrovňou hladiny Domaše. Nízka hladina má negatívny dosah na cestovný ruch. Kapraľ v tejto súvislosti ako príklad uviedol, že výletná loď Bohemia bude musieť z dôvodu malého objemu vody vo VD predčasne, v piatok (20. 9.), ukončiť svoju prevádzku.       

Na tlačovej konferencii tiež zaznela výhrada voči prístupu SVP k plánovaným investičným akciám obcí. Podľa informácií starostov s nimi SVP ako správca okolia Domaše nespolupracuje, ba im kladie prekážky. V obci Kvakovce ide o spevnenie pobrežia a vybudovanie spevnených vstupov do vody pre záchranné zložky. Na povolenie projektu obec čaká podľa Kapraľových slov už tri mesiace. Obci Bžany nemalo byť vyhovené so žiadosťou o schválenie projektu výstavby cyklochodníka od oblasti Tišava po Valkov.       

SVP tvrdí, že na tlačovú konferenciu nebol prizvaný, čo považuje za účelové. "Podľa čiastkových informácií, ktoré máme z médií, môžeme povedať, že sa týmto tvrdeniami budeme zaoberať a zvážime prijatie opatrení, aby sme zabránili šíreniu účelových a nepravdivých informácií, ktoré na tejto konferencii odzneli a ktoré by mohli slúžiť na presadzovanie záujmov úzkej skupiny ľudí v neprospech užívateľov vodného diela," reagovali vodohospodári na snahu starostov odvolať vedenie košického odštepného závodu. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2019
Vodohospodári obvinenia starostov z okolia Domaše odmietajú
Slovenský vodohospodársky podnik, Odštepný závod (SVP-OZ) Košice odmieta obvinenia zo zlého hospodárenia na vodnej stavbe (VS) Domaša, ktoré vo štvrtok (19. 9.) na tlačovej konferencii prezentovali starostovia siedmich obcí z okolia Domaše.
viac
13.01.2020
Obec Kvakovce hľadá zhotoviteľa plávajúcej promenády na Domaši už po druhý raz
Obec Kvakovce prostredníctvom neziskovej organizácie Domaša Invest hľadá zhotoviteľa plávajúcej promenády s prístaviskom pre vodné športy. Proces verejného obstarávania opakuje. Ako pre TASR potvrdil Ján Halgaš, zodpovedný za VO, prvá výzva z novembra 2019 nenaplnila očakávania zadávateľa.
viac
31.03.2021
Zástupcovia obcí v okolí Veľkej Domaše požadujú od MŽP riešenie problémov
Zástupcovia siedmich obcí v okolí Veľkej Domaše apelujú na rezort životného prostredia, aby riešil problémy, ktoré ich trápia v súvislosti s vodnou nádržou. Listom sa obrátili na ministra životného prostredia Jána Budaja.
viac
29.07.2022
Situácia s nedostatkom vody v Domaši je hodná preskúmania
Situácia s nedostatkom vody vo vodnej nádrži v Domaši je podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR hodná preskúmania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %