Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
27.03.2024 10:55

Štartuje ďalší ročník ankety Strom roka, posielanie nominácii je spustené


Zdroj: Nadácia Ekopolis


Nadácia Ekopolis spúšťa ďalší ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je zviditeľniť staré, vzácne a ohrozené stromy a prispieť k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Možnosť nominovať strom do ankety bola spustená v pondelok (25. 3.) a potrvá mesiac. Informovala o tom Martina Hromadová.


"Príbehy, ktoré rozpovedajú stromy, sú i príbehmi nás ľudí a histórie miesta, kde rastú. Vďaka ankete chceme vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie a lásku k dedičstvu prírody. Stromy sú pre nás nenahraditeľnými spoločníkmi a je potrebné ich chrániť," skonštatovala Hromadová.         

Prihlasovanie stromov do ankety funguje elektronicky prostredníctvom online formulára, nominácie je možné podávať do 25. apríla. "Nominácia je jednoduchá, je potrebné uviesť základné informácie o strome, jeho druh, približnú výšku, lokalitu, kde rastie a aspoň orientačný vek," dodala Hromadová s tým, že najdôležitejší je samotný príbeh stromu.         

Anketu Strom roka bude vyhodnocovať odborná porota, do finále postúpi 12 stromov. Prvé tri stromy získajú profesionálnu starostlivosť, víťaz postupuje do európskeho kola súťaže.         

Titul Strom roka sa na Slovensku odovzdáva od roku 2002, anketu od roku 2007 organizuje Nadácia Ekopolis. Patrónom ankety je už 13. rok spevák Peter Lipa.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2019
Lipa z Kopčian zabojuje o Európsky strom roka, hlasovanie sa začína vo februári
V tohtoročnej súťaži Európsky strom roka sa v konkurencii 14 krajín "starého kontinentu" bude o víťazstvo uchádzať aj slovenský Strom roka 2018, 235-ročná lipa z Kopčian. TASR o tom v pondelok informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
viac
11.04.2019
Strom roka 2019
Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 17. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.
viac
14.08.2020
Aj toto leto objavujte finalistov ankety Strom roka 2020
Už tretí rok vyhlasuje Nadácia Ekopolis sprievodnú fotografickú súťaž s názvom „Tour de Strom“ v rámci prestížnej celoslovenskej ankety Strom roka. Tá tento rok oslavuje už 18. rokov.
viac
31.07.2023
O titul Strom roka zabojuje aj dub sivozelený v Melčiciach-Lieskovom
Dub sivozelený v areáli Základnej školy s materskou školou Jána Smreka v obci Melčice-Lieskové v Trenčianskom okrese je jedným z 12 stromov, ktoré sa v tomto roku budú uchádzať o titul Strom roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %