Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
04.10.2017 10:21

Statická doprava v Trnave ako súčasť inteligentného dopravného systému


Ilustračná snímka.


V Trnave sa v septembri podarilo urobiť dôležitý krok k naplneniu ich koncepcie statickej dopravy. Uviedli do prevádzky platformu ParkDots, ktorá umožňuje jednoducho a rýchlo nájsť voľné parkovacie miesto, nechať sa naň navigovať.


V pilotnej fáze systém obsluhuje miesta vyhradené pre ľudí so zdravotným postihnutím (ZŤP) a pomôže im parkovať ľahšie.

Mesto Trnava si ešte v roku 2016 schválilo koncepciu statickej dopravy, ktorú vníma ako súčasť širšej koncepcie inteligentného dopravného systému. V zmysle tejto koncepcie chce mesto Trnava prostredníctvom najmodernejších technológií priebežne monitorovať a vyhodnocovať dopravnú situáciu. Získané informácie chcú využívať aj na to, aby pomohli vodičom efektívne vyhľadať parkovacie miesta a mohli poskytnúť aj ďalšie služby a to všetko v reálnom čase. V Trnave tak chcú zlepšiť využívanie parkovacích plôch a zabezpečiť rozvoj statickej dopravy na území mesta.

 

Inteligentný parkovací systém pomáha pri riešení statickej dopravy v Trnave

Koncepcia našťastie nezostala iba na papieri a dnes má Trnava, ako prvé meste na Slovensku, inteligentný parkovací systém. V pilotnej prevádzke pokrýva 31 vyhradených parkovacích miest pre ľudí so zdravotným postihnutím v centrálnej mestskej zóne.

V reálnom čase aktualizované informácie o dostupnosti voľných miest umožňujú vyhľadanie voľného miesta a navigáciu k nemu. Osobitne pre zdravotne postihnutých ľudí je zjednodušenie parkovania určite veľkým prínosom. Nemusia krúžiť po meste a loviť voľné miesta. Vďaka mobilnej aplikácii si môžu komfortne vybrať miesto podľa obsadenosti, dostupnosti, či bodu záujmu.

„Tento systém nám dáva možnosť v reálnom čase zbierať informácie o využití parkovacích miest pre zdravotne ťažko postihnutých občanov a návštevníkov mesta, čo nám umožní efektívnejšie analyzovať, plánovať a hlavne ďalej zlepšovať parkovanie v našom meste,“ skonštatoval primátor Trnavy Peter Bročka.

 

Zostal ešte veľký priestor a potenciál pre ďalšie zlepšovanie služieb

Ako sme sa dozvedeli, schopnosti mobilnej aplikácie ParkDots sú ďaleko širšie. Navigácia späť k autu, varovanie v prípade nečakaného odchodu vozidla z parkovacieho miesta a samozrejme bezhotovostná platba za parkovanie.

Platforma ako taká je schopná riešiť parkovanie nielen na uliciach (on-street), ale mimo nich (off-street). Umožňuje efektívne prepájať rôzne systémy do jedného inteligentného riešenia, ktorého súčasťou by mohlo byť aj zdieľanie parkovacích miest. Využitie týchto možností má potenciál podstatne zvýšiť dostupnosť parkovacieho priestoru. Nielen v Trnave, kde v pomere k počtu bytov chýba temer 2400 parkovacích miest, by to pomohlo aj pri riešení otázky rezidentského parkovania.

 

Najnovšie technológie v službách občanov aj samosprávy

Presne v zmysle schválenej koncepcie pomáhajú v Trnave riešiť tieto náročné výzvy najmodernejšie technológie. ParkDots je kombináciou najmodernejších mobilných, cloudových a IoT technológií. Kľúčovými prvkami riešenia sú mobilná aplikácia pre používateľov, centrálny riadiaci systém umiestnený v cloude a nenápadné senzory vo vozovke, ktoré v reálnom čase odosielajú informácie o obsadenosti konkrétneho miesta. O dátovú konektivitu sa stará Sigfox, sieť pre IoT.

Celkovo to vyzerá, že Trnava má dobre našliapnuté k naplneniu svojej koncepcie statickej dopravy. V plnej prevádzke by takýto systém pomohol k riešeniu mnohých pálčivých problémov: previs dopytu po parkovacích miestach nad ich ponukou, nedostatočné využitie dostupných parkovacích kapacít, nízku efektivita kontroly a slabú platobnú disciplínu, ale aj znižovanie environmentálnej záťaže, alebo dopytu po energii. Mesto na druhej strane získava zo systému údaje pre strategické rozhodnutia, ale aj pre efektívnejšiu kontrolu.

V Trnave sa ukázalo, že zlepšiť život obyvateľom, aj v tak exponovanej téme ako je parkovanie je možné. Vo svojom inovátorskom prístupe môže byť vzorom aj pre ďalšie mestá.

Obecné noviny č. 39-40/2017

 

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2018
Na cestách po Slovensku zaparkuje ParkDots aj vo vašom regióne.
Srdečne pozývame primátorov, starostov, prednostov a ďalších zástupcov miest a obcí na prezentáciu riešení statickej dopravy.
viac
07.01.2020
Prvá cykloveža na Slovensku má kapacitu 118 bicyklov
Automatický parkovací dom pre bicykle dnes (7. januára 2020) oficiálne sprístupnili pri Železničnej stanici v Trnave. Cykloveža je prvou svojho druhu na Slovensku. Podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej vynaložilo mesto na jej výstavbu 652 656 eur. Úložné na 24 hodín je stanovené na 0,10 eura.
viac
19.10.2020
Radnica rozšíri spoplatnené parkovacie plochy
K spoplatneným parkovacím miestam na uliciach v súčasnej centrálnej mestskej zóne Prešova pribudnú ďalšie regulované parkovacie plochy. Mesto pokračuje v prípravách na zavedenie nového systému parkovania, ktorý vstúpi do platnosti od januára 2021. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.
viac
03.05.2021
Samosprávy môžu sankcionovať nesprávne parkovanie
Mestá a obce môžu od 1. mája 2021 sankcionovať držiteľov vozidiel za porušenie zákazu zastavenia a státia. Budú môcť zasielať rozkazy s pokutou priamo na adresu držiteľa vozidla bez nutnosti prejednávať toto porušenie osobne s vodičom. Túto možnosť mal doteraz len Policajný zbor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %