Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.12.2016 12:03

Štatutári by si mali elektronické OP vybaviť čo najskôr


Snímka zdroj: (minv.sk).


Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva štatutárov, aby si čo najskôr vybavili alebo aktivovali elektronické občianske preukazy (OP). Odporúča využiť v súčasnosti relatívne pokojné obdobie na oddeleniach dokladov.


Už začiatkom jari sa totiž začne „sezóna cestovných dokladov“, ktorá vrcholí v júni a v júli a čakacie doby sa výrazne predĺžia.      

„Aj keď povinnosť štatutárov komunikovať so štátom prostredníctvom e-schránok, na prístup do ktorých je potrebný elektronický občiansky preukaz, sa presunula až na júl 2017, ministerstvo vnútra vyzýva štatutárov, aby si vybavili či aktivovali občiansky preukaz čo najskôr,“ uviedol Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.      

Na základe porovnania údajov obchodného registra a databáz MV SR bolo začiatkom decembra pripravených na elektronickú komunikáciu so štátom 33 percent štatutárov.      

„Občiansky preukaz si môže každý občan vybaviť na hociktorom oddelení dokladov na Slovensku nezávisle od miesta trvalého pobytu. Aktivácia či nahratie certifikátov k elektronickému podpisu sú bezplatné a každý, kto požiada o elektronický podpis, dostane bezplatne aj čítačku,“ doplnil rezort vnútra.      

MV SR taktiež upozornilo, že od 1. decembra sú na oddeleniach dokladov jednotné úradné hodiny. V stredu si záujemcovia môžu vybaviť svoje záležitosti od 8. až do 17. hodiny. V pondelok, v utorok a vo štvrtok sú oddelenia dokladov k dispozícii od 8. do 15. hodiny, v piatok od 8. h do 14. hodiny.      

Nestránkové dni budú len pri agende zbraní a streliva, vybavovanie záležitostí v tejto agende nebude možné v utorok po 12. hodine a ani vo štvrtok.      

„Z dôvodu enormného nárastu počtu žiadostí o vydanie občianskeho preukazu s elektronickým čipom a záujmu o elektronický podpis boli viaceré oddelenia dokladov otvorené aj v prvú decembrovú sobotu dopoludnia. Mimoriadne úradné hodiny využilo takmer 250 občanov, ktorí požiadali o doklady a takmer dve stovky osôb si nechalo na svoj elektronický občiansky preukaz nahrať certifikáty k elektronickému podpisu,“ uviedlo MV SR.      

Najväčší záujem bol podľa očakávania v Bratislave a v Košiciach.      

V priebehu decembra viacero oddelení dokladov dočasne upravilo stránkové dni a hodiny tak, aby boli k dispozícii štatutárom.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Upozornenie pre konateľov a štatutárov právnických osôb
Od 1. januára bude štát s firmami – právnickými osobami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok.
viac
01.06.2017
Na vybavenie elektronického občianskeho preukazu majú štatutári posledný mesiac
Do 1. júla, kedy štát začne so štatutármi spoločností zapísaných v obchodnom registri, zostáva presne mesiac.
viac
22.06.2017
Stratený alebo ukradnutý elektronický občiansky preukaz treba zablokovať
Dovolenkári by si mali dávať na dovolenke pozor aj na občiansky preukaz. Ak majú elektronický občiansky preukaz a stratia ho alebo im ho ukradnú, treba ho rýchlo zablokovať.
viac
15.05.2020
Štatutári viacerých typov organizácií budú potrebovať elektronický OP
Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivuje elektronické schránky na doručovanie pre subjekty a organizácie, ktoré nie sú zapísané v Obchodnom registri SR, a to na základe zákona o e-Govermente.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %