Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.10.2022 04:15

Stavbu cyklomagistrály Terchovská dolina oficiálne ukončili


Snímka zdroj: (zilinak.sk).


Stavbu cyklomagistrály Terchovská dolina, ktorá spája deväť katastrálnych území medzi Žilinou do Terchovou, minulý týždeň oficiálne ukončili.


Podľa člena predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra Petra Chrapčiaka je cyklomagistrála dlhá vyše 23 kilometrov a jej dokončenie si vyžiadalo investície vo výške zhruba sedem miliónov eur.

Prípravy na vybudovanie cyklomagistrály sa podľa neho začali už v roku 2014. "Finančné prostriedky vo výške 6,3 milióna eur získala OOCR z Integrovaného regionálneho operačného programu. Partner projektu, Nadácia Kia Slovakia, sa na financovaní podieľala sumou viac ako 310 000 eur. OOCR Malá Fatra vynaložila od roku 2014 na projekt finančné prostriedky vo výške 350 000 eur, významnú časť z nich financovalo mesto Žilina," uviedol.

Doplnil, že trasa v hlavnej vetve od Vodného diela Žilina cez Varín kopíruje rieku Varínka až do Terchovej. "V rámci tohto úseku sa postavilo desať mostov dlhých 30 až 55 metrov a sedem menších mostných konštrukcií v dĺžke desať až 40 metrov. Mosty sú z drevených lepených nosníkov, deväť mostov je prestrešených. Navrhnuté sú s prvkami tradičnej miestnej ľudovej architektúry a tak, aby architektúrou zapadli do prostredia krajiny," dodal Chrapčiak.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.09.2017
Cyklobusy budú premávať až do konca septembra
Aj po skončení letných prázdnin stále jazdia na cestách župné cyklobusy. Počas víkendov a sviatkov môžu cyklisti využiť unikátny spôsob prepravy až do nedele 1. októbra 2017.
viac
26.09.2019
Svetový deň cestovného ruchu uzavrie letnú kampaň Prešovského kraja
Svetový deň cestovného ruchu si Prešovský kraj pripomenie 28. septembra v Bachledovej doline. Podujatie je spojené s oslavou druhých narodenín Chodníka korunami stromov Bachledka a s vyhodnotením súťaže Legendarium, ktorá v tomto roku dosiahla rekordný počet účastníkov.
viac
22.10.2022
Terchovská cyklomagistrála je odovzdaná, spája celkovo deväť katastrálnych území
Za prítomnosti zástupcov Malá Fatra OOCR MF, mesta Žilina, Žilinského samosprávneho kraja a Nadácie Kia Slovakia bola slávnostne odovzdaná stavba cyklomagistrály Terchovskej doliny, ktorá na viac ako 23 kilometroch spája celkovo deväť katastrálnych území v smere zo Žiliny do Terchovej.
viac
07.12.2022
Pri cyklomagistrále Terchovská dolina vysadili listnaté stromoradie
Listnaté stromoradie, dlhé viac ako jeden kilometer, vysadili pri cyklomagistrále Terchovská dolina v Tepličke nad Váhom a Nededzi v okrese Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %