Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.03.2021 09:25

Stratégia inklúzie Rómov sa zameria na štyri hlavné oblasti


Ilustračná snímka: (tasr).


Prioritnými oblasťami, na ktoré sa upriami Stratégia rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030, je vzdelávanie, bývanie, zdravie a zamestnanosť. Osobitný dôraz sa kladie na nediskrimináciu a zintenzívnenie intervencií v boji s protirómskym rasizmom.


Vyplýva to z návrhu stratégie, ktorý Ministerstvo vnútra SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Víziou stratégie v oblasti vzdelávania je zvýšiť reálnu účasť detí a žiakov z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Na minimálne 30 percent sa má dostať podiel najmenších rómskych detí do troch rokov, ktorí sa zúčastňujú na programoch ranej starostlivosti. „Podiel rómskych detí vo veku 3 – 6 rokov v predprimárnom vzdelávaní sa má zvýšiť zo súčasných 25 na 75 percent,” uvádzajú predkladatelia. Ambíciou stratégie je zároveň znížiť o polovicu podiel žiakov z MRK, ktoré v základných či špeciálnych základných školách opakujú ročník, rovnako o polovicu znížiť podiel žiakov z MRK s predčasne ukončenou školskou dochádzkou. Naopak, dvojnásobne sa má zvýšiť podiel Rómov s ukončeným stredným vyšším vzdelaním na úroveň 45 percent u mužov a 40 percent u žien.

V prípade bývania je cieľom stratégie do roku 2030 odstrániť výrazné nerovnosti v bývaní medzi príslušníkmi MRK a väčšinovým obyvateľstvom Slovenska. „Aby do roku 2030 mali všetci obyvatelia MRK, a teda všetci občania a obyvatelia SR bez rozdielu, riadny prístup k zdravotne nezávadnej a pitnej vode. S touto výzvou úzko súvisí postupná legalizácia technicky vyhovujúcich obydlí a vysporiadania pozemkov, na ktorých sa nachádzajú nelegálne obydlia obyvateľov MRK,” uvádza materiál. V súvislosti so segregovanými osídleniami je víziou znížiť podiel Rómov žijúcich v segregovaných komunitách, ako aj znížiť celkový počet segregovaných osídlení.

V oblasti zamestnanosti stanovuje stratégia za cieľ znížiť podiel Rómov vo veku 16 až 24 rokov, ktorí nie sú zamestnaní a ani už nie sú vo vzdelávacom procese zo súčasných 68 na 40 percent, rovnako zvýšiť mieru zamestnanosti Rómov vo veku od 20 do 64 rokov zo súčasných 20 na 45 percent. Osobitne sa bude stratégia a jej akčné plány venovať téme zamestnanosti rómskych žien, ktorá je výrazne nižšia ako u mužov.

Globálnym cieľom stratégie pre oblasť zdravia je znižovanie nerovnosti v zdraví medzi Rómami a všeobecnou populáciou Slovenskej republiky, v priebehu dekády je cieľom znížiť medzeru v strednej dĺžke života medzi všeobecnou a rómskou populáciou o 50 percent.

Ciele stanovuje stratégia aj v oblasti eliminácie protirómskeho rasizmu, ambíciou je o polovicu znížiť podiel Rómov, ktorí sa v ostatných 12 mesiacoch cítili byť diskriminovaní, rovnako vplývať podpornými antidiskriminačnými nástrojmi na to, aby sa znížil podiel obyvateľov Slovenska, ktorí by nechceli mať za suseda Róma, zo súčasných 54 percent na 20 percent. Cieľom je tiež o 30 percent zvýšiť dôveru Rómov v políciu.

Stratégia 2030 zohľadňuje vývoj situácie a skúsenosti z predošlých ôsmich rokov od schválenia Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020. Stratégia bude rozpracovaná do jednotlivých akčných plánov. Koordinátorom aktivít a celej stratégie je Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2017
Rezort vnútra zvýši v škôlkach vzdelanostnú úroveň rómskych detí
V škôlkach pribudne počet detí z prostredia marginalizovaných rómskych komunít (MRK), čím sa zvýši ich vzdelanostná úroveň. Vytvorené bude inkluzívne prostredie, a to prostredníctvom zapojenia asistentov učiteľa a odborných zamestnancov.
viac
03.11.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora: Vzdelávanie, veda, výskum a vývoj
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri teraz sa zameraním na vzdelávanie, veda, výskum a vývoj.
viac
30.01.2021
Na občanoch záleží!
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) otvára pravidelné vzdelávanie, ktoré rozšíri vaše poznatky o participácii v samospráve.
viac
19.05.2021
Pozvánka na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s českou organizáciou Participation Factory si vás dňa 25. mája 2021 dovoľujú pozvať na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %