Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.08.2016 01:15

Stred augusta sa vo Fiľakove ponesie v znamení osláv


Pozvánka.


Samospráva spolu s ďalšími organizátormi pripravila už XXVI. ročník obľúbených Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo.


Oslavy odštartujú v piatok 12. augusta popoludní na Námestí slobody hudobno-tanečným programom rómskych talentov s názvom Spoznajte nás! Po ňom bude na Podhradskej ulici nasledovať slávnostné odhalenie bronzovej busty významného Fiľakovčana Vilmosa Hulitu, ktorej autorom je fiľakovský akademický maliar Alfréd Balázs.

„Hulita bol legendárnym dlhoročným riaditeľom fiľakovskej továrne, v ktorej zamestnával až 4 400 ľudí. Podporoval spoločenský život, dobrovoľných hasičov či dychovkárov a stál aj pri založení FTC. Počas jeho vedenia sa fiľakovskí futbalisti stali štátnymi majstrami. Niekoľko rokov stál aj na čele Fiľakova, ktoré v tých časoch malo štatút veľkej obce. Práve vďaka Hulitovi sa naše mesto opäť postavilo na nohy,“ priblížil primátor Attila Agócs.

Prvý deň osláv bude pokračovať výstavou fotografií z rekonštrukcie svätyne kostola Nanebovzatia Panny Márie (Mestské vlastivedné múzeum), multietnickým programom s oficiálnym otvorením osláv (Námestie slobody) a koncertom Ferenca Demjéna (hradný areál). „V sobotu bude mestský park centrom fiľakovského jarmoku, kde sa uskutoční aj program pre deti. Predpoludním sa na Šávoľskej ceste otvoria pivnice, v ktorých domáci vinári ponúknu ochutnávky rôznych druhov vín,“ povedala Adrea Illés Kósik, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove.

Sobotné popoludnie bude patriť koncertom živej hudby (mestský park) a výstave fotografií Andrása Zupku (MsKS). Podvečer sa v divadelnej sále MsKS uskutoční stretnutie rodákov, z ktorých mnohí vystúpia v programe spolu s domácimi umelcami.

„Pozvanie prijalo približne 30 rodákov so svojimi partnermi. Spolu s nimi sa slávnostného programu zúčastnia riaditelia mestských podnikov a organizácií, mestskí i krajskí poslanci či starostovia okolitých obcí,“ povedal Agócs. V rámci programu sa uskutoční aj slávnostné odovzdávanie cien mesta. Tie odovzdajú do rúk pátra Stanislava za obnovu fiľakovského kostola a prezidenta klubu FTC Attilu Visnyaia za vynikajúce výsledky v predošlom období.

Okrem cien mesta sa budú udeľovať aj ceny primátora. „Prevezmú si ich zakladateľ oddielu silového trojboja František Szajko, fitneska Blanka Vassová, literát a šéfredaktor literárneho časopisu Attila Miszer, slam poet Róbert Laboda a režisér Tomáš Eibner,“ vymenoval primátor. Záver druhého dňa osláv bude patriť koncertom Ildikó Keresztes a Petra Cmorika s kapelou.

Nedeľa začne slávnostnou sv. omšou v slovenskom aj maďarskom jazyku. „Popoludnie spríjemní opereta s názvom Cirkusová princezná v podaní divadla Fogi Színház. Športoví nadšenci si budú môcť vychutnať majstrovský futbalový zápas medzi FTC Fiľakovo a MFK Detva. Nedeľu a celé slávnosti zavŕši koncert skupiny Republic,“ doplnila Illés Kósik.

Novinkou tohtoročných osláv sú aj výhody pre Fiľakovčanov, ktorí si plnia svoje povinnosti voči mestu. Tí, ktorí sa nenachádzajú v zozname neplatičov, dostanú do domácnosti jeden lístok na ľubovoľný sobotňajší alebo nedeľňajší koncert. „Samozrejme, z ekonomického hľadiska nie je možné ponúknuť výhody každému obyvateľovi. Napriek tomu si myslím, že je to dobrá motivácia. Už som sa stretol reakciami, že si ľudia zaplatili dane, aby dostali lístok. Musím pochváliť aj zamestnancov úradu, ktorí v tomto odviedli skvelú prácu,“ uzavrel primátor.

Samospráva od začiatku augusta rozdala približne 140 lístkov. Očakáva sa, že toto číslo vzrastie v priebehu budúceho týždňa. Podľa Agócsa sa zodpovední Fiľakovčania môžu tešiť aj na mestské karty výhod, ktoré by mali byť aktuálne v priebehu budúceho roka.

 

 

Autor: (Jozef MIKUŚ, t. r. mesta Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
V Brezne odštartoval štvordňový maratón podujatí a programov
Do programu Dní mesta Brezna mali možnosť zasiahnuť aj samotní obyvatelia. Vybrali si koncert skupiny Iné Kafe.
viac
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
09.08.2022
Palócke dni prinesú tradičný jarmok i interaktívnu prechádzku mestom
Tohtoročné Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo prinesú okrem hudobného a divadelného programu i tradičný jarmok. Po minuloročnom úspechu sa v rámci programu uskutoční opäť aj interaktívna prechádzka mestom.
viac
09.08.2023
Palócke dni a Dni mesta prinesú tradičný jarmok i výstavu
V meste Fiľakovo v okrese Lučenec sa od piatka (11. 8.) do nedele (13. 8) uskutočnia Palócke dni a Dni mesta, ktorých súčasťou budú tradičný jarmok, koncerty, sprievodný program i vernisáž výstavy maliara Alfréda Balázsa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %