Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.06.2021 04:00

Stredisko praktickej environmentálnej výchovy SAŽP Dropie prejde premenou


Snímka zdroj: (SAŽP).


Environmentálna výchova a vzdelávanie má pevné miesto v štruktúre Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) prakticky od jej vzniku. Zažila fázy rozmachu a budovania siete štátnych stredísk environmentálnej výchovy, ale aj fázy stagnácie a hľadania svojej úlohy a poslania v súčasnom svete.


Vďaka zanieteným zamestnancom SAŽP a s podporou nórskych partnerov sa premenou Strediska Dropie agentúra môže stať lídrom neformálnej envirovýchovy na Slovensku.

Praktická a zážitková environmentálna výchova a vzdelávanie širokej cieľovej skupiny je hlavným poslaním SEV SAŽP Dropie. Vzniklo transformáciou záchrannej stanice dropa fúzatého v roku 1992 a až do roku 2010 mali možnosť návštevníci živého dropa v stredisku aj vidieť. Bolo súčasťou siete stredísk environmentálnej výchovy SAŽP a dnes je jediným pobytovým strediskom SAŽP. „Čas a dlhodobé neinvestovanie do strediska sa podpísali aj na jeho súčasnom stave. Tento dlh potrebujeme zmierniť a postupne napredujeme. V spolupráci s Ministerstvom životného prostredia sa podarilo nastaviť ambiciózny a živý koncept ďalšieho rozvoja tohto strediska a to jeho premenou na modelové centrum pre zmenu klímy. Význam nebude mať len pre región, ale pre celé Slovensko,“ uviedol Michal Maco, generálny riaditeľ SAŽP.

Od pôvodného zamerania programovej ponuky na ochranu dropa fúzatého a jeho biotopov sa aj vďaka rôznym projektom programová ponuka rozšírila o problematiku ochrany poľnohospodárskej krajiny v kontexte zmeny klímy. Pri prebudovaní strediska na tzv. Living Lab Dropie majú pomôcť financie zo strany zahraničných partnerov. „V kontexte Programu SK-Klíma má projekt Living Lab v Dropie špecifické postavenie, a to nielen preto, že ide o jediný preddefinovaný projekt v rámci programu. Cieľom projektu je podpora systematického prístupu k environmentálnej výchove a vzdelávaniu, integrácia praktických ukážok opatrení na zmiernenie a prispôsobenie sa zmene klímy. Je potešujúce, že do realizácie jednotlivých aktivít budú zapojení aj zahraniční partneri z Nórskeho kráľovstva zo strany prispievateľských štátov, a to Nórske Bjerknesovo centrum pre výskum klímy a mesto Trondheim,“ objasnil Denis Knotka zo sekcie environmentálnych programov a projektov Ministerstva životného prostredia (MŽP SR).

Dôležitosť zdravej poľnohospodárskej krajiny má kľúčový význam v prebiehajúcej klimatickej zmene. Uvedomujú si to aj miestni starostovia, poľnohospodári a rôzne mimovládne organizácie, vďaka ktorým sa pôsobnosť a dosah SEV Dropie rozširuje aj za plot areálu na celý región Dolného Žitného ostrova. Pri príležitosti začiatku spolupráce v spoločnej iniciatíve k projektu sa na otváracom podujatí 15. júna v SEV Dropie stretli všetci aktéri a zainteresované strany. „Vďaka nórskym partnerom dnes SEV Dropie začína novú etapu.V projekte počítame so spoluprácou so školami, škôlkami, univerzitami, so samosprávami a ďalšími stakeholdermi. Je najvyšší čas zmeniť naše postoje k životnému prostrediu. Lebo keď nie ste súčasťou riešenia, stávate sa súčasťou problému. Verím, že spoločne budeme súčasťou tých správnych riešení a rozhodnutí v prebiehajúcej klimatickej zmene,“ uzatvára Katarína Vajliková, vedúca SEV SAŽP Dropie.

Stredisko pre zmenu klímy a environmentálnu výchovu (Living Lab) v Dropie využíva grant vo výške 1 200 000 eur od Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom grantov EHP a Nórskych grantov. Projekt je spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky vo výške 180 000 eur. Cieľom projektu je vytvoriť komplexné vzdelávacie centrum, ktoré zabezpečí získanie príslušných vedomostí a zručností potrebných na podporu a implementáciu opatrení na zmiernenie dopadov zmeny klímy a adaptáciu na ňu a dosah na miestnu komunitu. Jednou z najdôležitejších misií Living Labu bude vyplnenie medzery v poskytovaní relevantných, zrozumiteľných informácií, vedomostí a zručností potrebných na rokovania, plánovanie a implementáciu potrebných zmierňovacích a adaptačných opatrení pre príslušné zainteresované strany na komunálnej úrovni. Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Grantov EHP a Nórska na Slovensku, navštívte stránku www.eeagrants.sk  alebo www.norwaygrants.sk.

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2019
Reštart školského programu vo formáte outdoorovej hry - Enviróza
Slovenská agentúra životného prostredia pravidelne inovuje svoju ponuku v oblasti environmentálnej výchovy a vzdelávania. Niekoľkým zmenami prešiel počas svojej existencie aj školský program vo formáte outdoorovej hry - Enviróza.
viac
18.02.2020
V rámci Zeleného vzdelávacieho fondu prijalo MŽP 60 žiadostí o finančnú podporu
V treťom ročníku Zeleného vzdelávacieho fondu prijalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zatiaľ 60 žiadostí s výškou podpory 434 152 eur. Informoval o tom Slavomír Held z odboru komunikácie MŽP.
viac
23.11.2020
Granty EHP a Nórska: Nové výzvy v rámci programu „SK-klíma“
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako Správca programu „SK-Klíma - zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ informuje o výzvach a programu SK-Klíma, ktoré plánuje vyhlásiť v decembri 2020.
viac
30.04.2021
Projekt Deň hliny - Čaro hliny spojil nórskych a slovenských umelcov
Aktivity, ktoré prinášajú krásy keramiky a porcelánu do každodenného života, sú súčasťou projektu Deň hliny - Čaro hliny. Spoločne ho realizujú nórske Telemark museum, Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Ľudovíta Štúra, Múzeum slovenskej keramickej plastiky a mesto Modra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %