Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.01.2017 07:15

Stredoškoláci spoznajú návštevou Osvienčimu tragédiu holokaustu


Snímka zdroj: (bsk).


Pri príležitosti 72. výročia oslobodenia vyhladzovacieho tábora v poľskom Osvienčime predstavil predseda BSK program Pamätajte!, ktorý je určený študentom stredných škôl.


Už v pondelok sa stredoškoláci pôjdu pozrieť priamo na miesto, kde pre zhubnú ideológiu nacizmu prišlo o život viac ako milión ľudí.

„Mnoho ľudí rozpráva o zápase s extrémizmom, ale málo sa koná. Tak sme si dovolili zareagovať veľmi promptne a veľmi rýchlo. V pondelok v rámci našich aktivít vypravuje bratislavská župa prvý autobus do Osvienčimu so žiakmi z našich škôl. Je to projekt v ktorom budeme pokračovať počas celého školského roku. To čo nás k tomu primälo je praktická skúsenosť, ktorú chceme dožičiť študentom. Aby o témach, o ktorých diskutujú, o extrémizme, fašizme, o našej histórii, mali aj priamy kontakt s touto nešťastnou časťou našej histórie. Aby sa tí, ktorí popierajú, že holokaust existoval, mohli presvedčiť, že niečo podobného má svoje jasné dôkazy. Berieme tam so sebou aj učiteľov histórie zo stredných škôl, aby sa o tejto tragédii dozvedeli aj tí, ktorí tam nebudú. Berieme tam renomovaného človeka z Múzea holokaustu v Seredi. To znamená že človeka, ktorý sa priamo touto históriou zapodieva. My máme tento boj proti extrémizmu vo viacerých líniách,“ povedal Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Bratislavský samosprávny kraj pokračuje v boji proti extrémizmu a už v pondelok pôjdu na exkurziu do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime prví stredoškolskí študenti.  Keďže cieľom je, aby dostávali informácie už počas cesty, so študentmi pôjde Matej Beránek z Múzea holokaustu v Seredi. Ten im ponúkne výklad dejín v súvislostiach a nie iba ako učebnú látku.

Bratislavský samosprávny kraj už v decembri 2016 predstavil projekt Natálka – projekt proti extrémizmu, na ktorom sa spolupodieľa Slovenské národné divadlo a OZ Living Memory. Toto predstavenie vychádza zo skutočnej udalosti, keď extrémisti v Českej republike vhodili zápalné fľaše do domu rómskej rodiny a vážne zranili dvojročnú Natálku. Súčasťou predstavenia je aj diskusia so študentmi. Už 6. februára sa tak s príbehom ľudskej nenávisti ale aj odvahy, stretnú študenti pezinského Gymnázia, 13. 2. Študenti gymnázia na Pankúchovej v Bratislave, 6. marca zavíta predstavenie do Bratislavy na SPŠ Strojnícku na Fajnorovom nábreží a 13. marca na SOŠ na Ivanskej ceste v Bratislave.

Návšteva vyhladzovacieho tábora Osvienčim je teda ďalšou župnou aktivitou v boji proti extrémizmu. V procese príprav je aj ďalší projekt pre stredné školy „Cesty svedomia národa“. Tie by mali zahŕňať návštevu Múzea holokaustu v Seredi či návštevu obcí Ostrý Grúň a Kľak, kde fašisti 21. januára  1945 zavraždili 148 nevinných obyvateľov, prevažne detí, žien a starcov, a obe obce vypálili.

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Petržalka chce poskytnúť učiteľom lacnejšie ubytovanie
Bratislavský samosprávny kraj po vzájomnej dohode s vedením bratislavskej mestskej časti Petržalka ubytuje viacerých pedagogických zamestnancov materských škôl v nevyužívaných priestoroch stredoškolských župných internátov. Prví sa budú môcť sťahovať už začiatkom júna.
viac
11.09.2017
3D prehliadka pracovného a koncentračného tábora v Seredi
Cez víkend sme si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra a Múzeum holokaustu v Seredi pri tejto príležitosti dávajú do pozornosti svoju najnovšiu aktivitu.
viac
20.03.2019
Župa predstavila boj proti komárom
Bratislavský samosprávny kraj včera 19. marca predstavil dokument „Monitoring potenciálnych liahnisk komárov v BSK“. Ten poukazuje na možné liahniska komárov a teda priamo na miesta, kde treba s hmyzom bojovať už v štádiu lariev.
viac
21.05.2020
Projekt TUKE a oceliarní chce zvýšiť záujem o techniku a podchytiť talenty
Popularizovať vedu medzi mladými ľuďmi a zvýšiť záujem o štúdium technického zamerania je zámerom vzdelávacieho projektu Technické talenty 2020+.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %