Piatok 02.05.2025
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.02.2017 04:48

Stredoškoláci uvarili víťazstvo


Snímka zdroj: (ŠIOV).


V polovici februára sa Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch zmenila na arénu najlepších stredoškolských kuchárov. Stredoškoláci s obrovskou chuťou a mimoriadnym citom pre varenie ukázali svoju šikovnosť. Výsledky napovedajú, že našu gastronómiu posilnia nové talenty.


Prvé miesto z aktuálneho finálového ročníka GASTRO Junior Skills Slovakia patrí Lukášovi Peknému z Hotelovej akadémie, Hlinská 31 zo Žiliny, ktorý prísnu hodnotiacu porotu presvedčil prípravou Jahňacieho chrbta na hubovo paradajkovom krupote so šošovicou beluga a karfiólovým pyré a vyprážaným žĺtkom. Aj ďalší súťažiaci dali porote svojimi receptami zabrať.

Druhé miesto obsadil Denis Štefánek, študent SOŠ hotelových služieb a obchodu, Jabloňová 1351 vo Zvolene, ktorý pripravil Jahňaciu kotletu Sous – Vide, karfiolové pyré s pečeným cesnakom, marmeláda z červenej repy, gratinovaný zemiak s hubami a maslovou zeleninou.

Prešovčan Jakub Zajak, úspešne reprezentoval Súkromnú strednú odbornú školu MLADOSŤ, Pod Kalváriou 36 v Prešove a to s prípravou bravčovej panenky s krúpami a lasagne – plátmi.

Štvrté miesto s prípravou jahňacieho chrbta s pomarančom v tekvicovej kruste obsadil Matúš Kobolka, študent Strednej odbornej školy obchodu a služieb, T. Vansovej 2 z Topoľčian.

Hovädzí roštenec Sous – Vide, mrkvovo-kokosové pyré s chilli, jahodovo-vínová redukcia, jablkové čatní, marinovaná jahoda pripravil Matej Granec zo Súkromnej strednej odbornej školy - Gastroškola, Bieloruská 1 z Bratislavy.

Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók po súťaži konštatoval: „Výsledok je jasný. Poznáme nielen umiestnenie súťažiacich, ale môžeme povedať, že do našej gastronómie postupne prichádzajú nové talenty, ktoré už počas nižších súťažných kôl dokázali, že sú pripravení na zamestnanie. A presne o tom je duálne vzdelávanie.“ Podľa jeho slov bol každý recept mimoriadne prepracovaný a preto ani rozhodovanie odbornej hodnotiacej komisie nebolo jednoduché. „Stredoškoláci si podľa mňa na tejto súťaži doslova uvarili svoje víťazstvo a osobne si myslím, že úspechy týchto stredoškolákov môžu byť inšpiráciou pre ich rovesníkov a dôkazom toho, že duálne vzdelávanie je štúdium s pridanou hodnotou a jasnou perspektívou,“ zdôraznil riaditeľ ŠIOV.

Štátny inštitút odborného vzdelávania na mesačnej báze publikuje Newsletter DUÁL. Marcové vydanie bude obsahovať aj zaujímavé recepty stredoškolákov z celoštátnej súťaže.

 

Autor: (Michal Kaliňák, riaditeľ odboru smerovania mládeže ŠIOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
SAŽP vyhlásila ďalší ročník súťaže ProEnviro pre škôlkarov i študentov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyhlásila XII. ročník súťaže o najlepší environmentálny projekt organizovaný školou ProEnviro.
viac
13.02.2017
Ako sa varí víťazstvo?
Zrejme takto by mala znieť otázka, na ktorú budú hľadať odpoveď stredoškoláci v blížiacom sa celoštátnom kole mladých kuchárov z hotelových akadémií a stredných odborných škôl.
viac
23.02.2017
Do Košíc prichádza Burza príležitostí
Štátny inštitút odborného vzdelávania organizuje atraktívne podujatie, ktoré bude sprevádzať záujem škôl, žiakov aj zamestnávateľov. Burza príležitostí otvorí široké ponuky na prezentáciu šikovných žiakov, ambicióznych škôl a spoločensky zodpovedných zamestnávateľov.
viac
25.12.2017
Priatelia Zeme ocenili obce s najlepšími výsledkami v odpadovom hospodárstve
Už piaty krát boli vyhlásení víťazi „3Z – Znižuj, Znovupoužívaj, Zrecykluj“ – súťaže samospráv o najlepší pokrok a výsledky dosiahnuté v odpadovom hospodárstve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa