Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.03.2020 03:54

Stredoškoláci z Trnavského kraja majú vlastné participatívne rozpočty


Ilustračná snímka: (int.).


Po podpore občianskych aktivít i dotáciách pre mestá a obce sa Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol spustiť pilotný projekt participatívneho rozpočtu (PR) pre stredné školy.


Cieľom je podľa slov koordinátora PR Mareka Krnáča naučiť mladých ľudí využívať prostriedky občianskej spoluúčasti a pripraviť ich na prácu na projektoch, ktoré TTSK podporuje.

„Inšpirovali sme sa v Trenčianskom kraji,” uviedol Krnáč. Každá zo zapojených 46 škôl v kraji dostala vyčlenených 1000 eur a je na nej, ako ich využije. Študenti si podľa koordinátora nastavujú pravidlá pre projekty sami. „Kto sa môže zapojiť, aké projekty očakávajú, aj to, či sa bude realizovať jeden za 1000 eur alebo viacero za nižšie sumy,” uviedol Krnáč. Podmienkou je, aby boli všetky úspešne ukončené do septembra tohto roka.

Gymnázium Jána Hollého v Trnave sa napríklad chopilo príležitosti tak, že vyhlásilo "zber" nápadov zmeniť školu k lepšiemu. Prihlásené projekty v maximálnej výške 300 eur žiacka školská rada predstaví na stránke školy a na nástenke a žiaci o nich budú hlasovať. „Mali by byť zamerané na ekológiu, skrášlenie spoločných priestorov, 100. výročie založenia školy, zdravú školu, spoločenské vyžitie, oddychové zóny alebo na čokoľvek, čo prispeje k zlepšeniu klímy na škole,” uviedli na webe gymnázia.

Termíny v oblasti PR na gymnáziu aktuálne kolidujú s uzavretím škôl z dôvodu nového koronavírusu, organizátori ich podľa všetkého posunú. Gymnazisti v Hlohovci sa rozhodli pre urnu na nápady, z ktorých školská rada vyberie najkvalitnejšie a ich autorom dá priestor na verejnú obhajobu. Nasledovať bude školské hlasovanie.

Samosprávny kraj v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti pripravil v úvode v Senici, Piešťanoch, Trnave, Galante a Dunajskej Strede školenia koordinátorov všetkých zapojených škôl. Ich úlohou je dohliadať na školské PR. „V niektorých školách v Trenčianskom kraji umožnili podávať projekty aj napríklad pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom. Študenti rozhodli o vybudovaní oddychových kútikov, študovní či realizácii výletov,” dodal Krnáč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2016
Radnica čaká na námety obyvateľov, ako vylepšiť mesto
Mesto Hlohovec začína s prípravou budúcoročného rozpočtu. Rozhodnúť o tom, na čo sa použije časť finančných prostriedkov, majú možnosť samotní Hlohovčania prostredníctvom portálu ideasity.sk a participatívneho rozpočtu.
viac
20.01.2017
Participatívny rozpočet Trnavy ide do druhého kola
Mesto Trnava nadväzuje na úspešný pilotný ročník participatívneho rozpočtu v roku 2016, keď sa podarilo zrealizovať štrnásť z pätnástich projektov navrhnutých obyvateľmi Trnavy. Kým v minulom roku bolo na tento účel vyčlenených 39 500 eur, Participatívny rozpočet 2017 počíta so sumou 50 000 eur.
viac
10.02.2019
Participatívny rozpočet kraja ľudí zaujal, prišli s podnetnými projektmi
Sériu stretnutí s obyvateľmi jednotlivých regiónov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) majú za sebou koordinátori prvého ročníka krajského participatívneho rozpočtu.
viac
20.02.2020
Participatívny rozpočet TTSK má uzávierku začiatkom marca
Sedemnásť stretnutí pripravila trnavská krajská samospráva pre záujemcov o vstup do participatívneho rozpočtu 2020. Pre jeho druhý ročník vyčlenila sumu 250 000 eur, uzávierka podania projektov je 6. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %