Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
18.08.2022 11:40

Stredoveký festival ponúkne rytierov i dobové tance


Ilustračná snímka.


Mesto Bánovce nad Bebravou sa 20. augusta symbolicky prenesie do stredoveku. Festival Villa Ben v mestskom parku opäť ponúkne rytierske súboje, lukostreľbu, historické palné zbrane, remeselníkov či ohňovú šou.


Informovala o tom kultúrna referentka Mestského kultúrneho strediska v Bánovciach nad Bebravou Veronika Palušová.

"Začíname o 9.30 h slávnostnou salvou a úvodným sprievodom mestom. Samozrejmosťou budú opäť šermiari rôznych štýlov. Zavíta k  nám skupina Vir Fortis zo Zvolena, ktorá okrem programu pre deti predvedie aj šermiarske zdatnosti," načrtol organizátor Krystof Balut.

Účasť podľa neho potvrdila i skupina Siváci z východu a z Poľska opäť prídu bojovníci zo skupiny Czarna Zmij a Jomsborg. "Dobový život odprezentuje aj mnohopočetný nitriansky Satyros. Chýbať nebudú ani šikovní lukostrelci z Aquilas. Celé to odpáli dobový spolok Morová rana a večerným prekvapením bude skupina Taurus Arte so svojím nezvyčajným vystúpením," doplnil.

Na festivale sa odprezentujú i remeselníci. "Znova prídu naši mladí kováči s ohromnou vyhňou, priadka, drevorezbári, výrobca bubnov, kožiar, nožiar, tkáčka, cinár, keramikár, košikár, výrobkyňa mydielok, výrobcovia hračiek a, samozrejme, tovariš s výbavou pre mladých rytierov," priblížil Balut s tým, že labužníci si môžu vychutnať kvalitné ovocné vínka, medovinku alebo jedlá z dobovej kuchyne.

Novinkou na festivale bude i detský kútik, záver podujatia bude patriť ohňovej šou v podaní Sokoliarov Aquila z Bojníc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2019
Stredoveký festival priblíži históriu mesta a jeho okolia
Bánovce nad Bebravou sa na jeden deň prenesú do stredoveku. Názov festivalu Villa Ben, ktorý bude 17. augusta v mestskom parku, odkazuje na niekdajšie pomenovanie mesta a ponúkne remeslá, šermiarov či dobovú hudbu.
viac
21.08.2019
Bánovce nad Bebravou sa prostredníctvom festivalu preniesli do stredoveku
Bánovce nad Bebravou sa uplynulý víkend preniesli do stredoveku. Festival Villa Ben priniesol v sobotu (17. 8.) do mestského parku rytierske súboje, remeslá či dobovú hudbu.
viac
22.09.2022
Témou tohtoročného jarmoku budú dožinky
Témou tohtoročného tradičného jarmoku v Bánovciach nad Bebravou budú ľudové tradície, remeslá a folklór v spojení s ukončením hospodárskej sezóny a oslavou úrody.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %