Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.04.2018 11:36

Stretnutie k problematike náhradného nájomného bývania


Ilustračná snímka


V Primaciálnom paláci sa konala ďalšia členská schôdza občianskeho združenia Právo na bývanie zameraná na riešenie problematiky náhradného nájomného bývania.


Schôdze sa tradične zúčastnili aj zástupcovia hlavného mesta, ktorí jej členov a záujemcov informovali o konkrétnych krokoch realizovaných mestom s cieľom riešenia danej problematiky.

Dňa 9. apríla 2018 sa v Primaciálnom paláci opätovne stretli členovia OZ Právo na bývanie, pozvaní hostia a zástupcovia hlavného mesta, medzi nimi riaditeľ sekcie správy komunikácií, životného prostredia a stavebných činností, riaditeľ sekcie správy nehnuteľností a vedúci oddelenia stavebných činností. Zástupcovia Hlavného mesta SR Bratislava informovali o aktuálnom stave zabezpečenia náhradných nájomných bytov v zmysle zákona č. 260/2011 Z. z.  v spojení so zákonom č. 261/2011 Z. z.. Detailnejšie informovali aj o aktuálnych krokoch, ktoré podniká hlavné mesto s cieľom zabezpečenia bytových náhrad. V rámci výstavby sú to projekty v lokalitách Pri Kríži a Na Vrátkach v mestskej časti Dúbravka a v lokalite Habánsky mlyn v mestskej časti Staré Mesto. Zástupcovia hlavného mesta objasnili aj veľmi dôležité a limitujúce zákonné parametre pre zabezpečenie ostatných bytových náhrad.

Zástupcovia mesta zároveň informovali členov schôdze o podstate vytvorenia medzirezortnej pracovnej skupiny so zastúpením ministerstva dopravy a výstavby, ministerstva spravodlivosti, ministerstva financií, ministerstva vnútra a Hlavného mesta SR Bratislavy. Jej cieľom je riešenie problematiky usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom a celkovo vyriešenie náhradného nájomného bývania pre občanov, ktorí na to majú nárok zo zákona. Vyriešenie tejto problematiky je totiž veľký problém, ktorý hlavné mesto nedokáže vyriešiť bez pomoci súčinnosti Vlády SR. Prvé zasadnutie medzirezortnej pracovnej skupiny sa uskutočnilo ešte vo februári, počas ktorého mesto odprezentovalo zásadné problémy, ktoré sťažujú zabezpečenie náhradných nájomných bytov, ako aj možné riešenia danej problematiky. Výsledkom práce tejto pracovnej skupiny má byť predloženie konkrétnych návrhov, ktoré tento vlečúci sa problém konečne vyriešia v prospech všetkých dotknutých strán.

Na schôdzi OZ Právo na bývanie odzneli aj podmienky vyplácania rozdielu medzi trhovým a regulovaným nájomným pre vlastníkov reštituovaných bytov, ktoré mesto dodržiava pri jej vyplácaní. Na záver zástupcovia hlavného mesta SR Bratislava v otvorenej diskusii odpovedali na otázky členov OZ právo na bývanie.

Hlavné mesto má zároveň pripravené podklady a postup na obstaranie hotových náhradných nájomných bytov formou kúpy. O podmienkach verejnej obchodnej súťaže v zmysle zákona budú rokovať poslanci mestského zastupiteľstva už na jeho najbližšom zasadnutí.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2018
Bratislava pokračuje v riešení problému náhradného nájomného bývania
Hlavné mesto pokračuje v zabezpečení náhradných nájomných bytov. Riešením tejto problematiky je poverená aj medzirezortná pracovná skupina vytvorená na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky, č. 570 z 13. decembra 2017.
viac
18.09.2020
Poľovníci by mali dodržiavať zákony pri pohybe psov v prírode
Poľovníci by mali dodržiavať platné zákony pri pohybe psov vo voľnej prírode. Majitelia by zas mali rešpektovať zákonné práva poľovníkov, rešpektovať ochranu prírody a životného prostredia.
viac
21.07.2022
Mesto vyhlásilo súťaž na nákup bytov na náhradné nájomné bývanie
Mesto Bratislava vyhlásilo súťaž na nákup bytov určených na náhradné nájomné bývanie. Celková odhadovaná hodnota tendra je 13,3 milióna eur bez DPH.
viac
24.08.2023
Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí
Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí v Petržalke. V prvej etape má pribudnúť 52 klasických nájomných bytov a 51 náhradných bytov pre reštituentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %