Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
24.04.2024 11:10

Stretnutie kraja so starostami a primátormi zacielilo na rozvoj regiónov


Snímka PSK


Približne štyri stovky zástupcov miestnej samosprávy sa stretli na spoločnom zasadnutí, ktoré inicioval Prešovský samosprávny kraj (PSK). Nadviazali na minuloročné podujatie, ktorým položili základy platformy pre spoluprácu a výmenu informácií.


S vedením kraja a jeho partnermi aj tentoraz diskutovali o spoločných zámeroch a projektových aktivitách, ktoré majú napomôcť ďalšiemu rozvoju územia.

Viac ako rok od prvého spoločného stretnutia prijali primátori miest a starostovia obcí Prešovského kraja pozvanie na ďalšie rokovanie s prešovskou krajskou samosprávou. Zasadnutie regionálnej a miestnej samosprávy malo znovu za cieľ priblížiť možnosti a príležitosti pre ďalší rozvoj subregiónov – Spiša, Šariša a Horného Zemplína. Približne trojhodinového stretnutia sa v pondelok 22. apríla zúčastnili štyri stovky zástupcov miest a obcí. Jeho súčasťou bola okrem diskusných panelov aj desiatka prezentačných stánkov aktérov rozvoja v regióne.

„Kvalitná a dobre nastavená spolupráca, vzájomná podpora a diskusia sú pre nás kľúčové, preto som rád, že sa nám podarilo zorganizovať ďalšie veľké stretnutie zástupcov našich miest a obcí, aby sme deklarovali naše partnerstvo, otvorili témy, ktoré nás trápia a priblížili to, čo nás môže posunúť vpred. Všetci spoločne tvoríme lepší Prešovský kraj, atraktívny tak pre jeho obyvateľov, ako aj pre návštevníkov a investorov. Vieme, že kraj sa borí s mnohými problémami a ekonomicky zaostáva za rozvinutejším zvyškom krajiny. Je jednak investične dlhodobo poddimenzovaný, je tu najnižšie HDP na obyvateľa, ale aj najťažšia dostupnosť napr. do ústredných nemocníc. Napriek tomu je naša snaha o jeho napredovanie markantná. Staráme sa o to, aby sme mali kvalitné cesty, moderné školy, investujeme do kultúry, cykloturistiky a sme aktívni aj v pohraničí v rámci cezhraničnej spolupráce,“ uviedol počas stretnutia predseda PSK Milan Majerský.

Jeho hlavnou témou boli priority PSK so zacielením na nové programové obdobie 2021-2027 a Integrovanú územnú stratégiu, v rámci ktorej je do jeho územia z Programu Slovensko alokovaných až 286 mil. eur. Plánované aktivity sú zamerané na rozvoj udržateľnej a integrovanej verejnej dopravy, teda na podporu cyklodopravy, budovanie prestupných terminálov a záchytných parkovísk, ale aj na zelené témy či na komplexný integrovaný rozvoj komunít, ako je dobudovanie komunitných centier a centier integrovanej zdravotnej starostlivosti. Prinesú tiež rozvoj rekreačného potenciálu Domaše, optimalizáciu nakladania s odpadmi, rozvoj kultúrno -poznávacieho turizmu a taktiež inteligentné riadenie a správu miest a obcí.

Zasadnutie zároveň predstavilo programy cezhraničnej spolupráce, územný rozvoj kraja v cestnej infraštruktúre s víziou na obdobie rokov 2024-2028, grantové nástroje prešovskej krajskej samosprávy, ktoré sú v aktuálnom roku alokované vo výške 4 mil. eur či energetické plánovanie v regiónoch aj nové možnosti energetických spoločenstiev.

V oblasti stredného odborného školstva kraj pripravuje vznik Talentcentra s odbornými kapacitami, IT simulátormi a virtuálnou kapacitou, a  to v novovytvorených priestoroch Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove. Stane sa krajským centrom pre kariérové poradenstvo a profesijnú orientáciu a napomôže identifikovať predpoklady žiakov ZŠ.

Počas Zasadnutia miestnej a regionálnej samosprávy svoju činnosť predstavili  IDS Východ, Nadácia PSK pre podporu rodiny, Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, Regionálny kontaktný bod cezhraničnej spolupráce, sekretariát Rady partnerstva či Inovačné partnerské centrum. Ďalšie prezentačné sánky priblížili dotačnú schému PSK, geoportál, ako aj projekty pútnického turizmu Svätomariánska púť a na zlepšenie kvality ovzdušia LIFE IP.

Autor: (Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2019
Župan sa stretol s primátormi a starostami zo senického okresu
Župan Jozef Viskupič pokračuje v pravidelných stretnutiach so zástupcami miest a obcí kraja. Stretnutie so starostami okresu Senica sa konalo už po druhý krát, prvé stretnutie sa uskutočnilo už v januári 2018.
viac
02.04.2019
Šumiac a Telgárt čaká zmena
Starostovia, podnikatelia a obyvatelia zo Šumiacu a Telgártu spoločne diskutovali so zástupcami Rozvojovej agentúry B SKa pracovníkmi Oblastnej organizácie CR Región Horehronie o možnostiach rozvoja a zatraktívnenia časti regiónu pod Kráľovou hoľou pre cestovný ruch.
viac
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %