Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.05.2021 07:45

Stretnutie ZMOS a ÚMS s prezidentkou kvôli stavebnej legislatíve


Snímka zdroj: (prezident.sk).


Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 27. mája 2021 stretla s predstaviteľmi Zduženia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) a Únie miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s pripravovanou stavebnou legislatívou.


Podľa prezidentky sa na potrebe novej stavebnej legislatívy zhodujú asi všetci, vrátane zástupcov ZMOS a ÚMS. Zrýchliť a zjednodušiť povoľovacie procesy v stavebnom a územno-plánovacom konaní je legitímny cieľ, avšak nová legislatíva, ktorú do medzirezortného pripomienkovacieho konania predložil vicepremiér Štefan Holý, u samospráv vyvoláva viaceré pochybnosti.

 

Stretnutie s hlavou štátu kvôli stavebnej legislatíve

 

„Mestá a obce hovoria, že stratia možnosť ovplyvňovať svoj územný rozvoj. Obávajú sa, že developeri novou legislatívou získajú neobmedzenú moc a občania stratia možnosť vstúpiť do stavebných procesov a účinne brániť svoje práva. Obavám samospráv rozumiem a vyhodnotenie asi 4000 pripomienok k obidvom stavebným zákonom budem pozorne sledovať, aby nová stavebná legislatíva v ďalšom legislatívnom procese v maximálnej miere sledovala verejný záujem,” uviedla prezidentka.

Za ÚMS sa na stretnutí zúčastnil jej prezident Richard Rybníček, viceprezident Peter Bročka a expert na stavebné konanie a územné plánovanie Ján Forgáč. Za ZMOS boli prítomní predseda združenia Branislav Tréger, šéf expertného tímu pre stavebnú legislatívu Martin Chren a expertka pre stavebnú legislatívu Mária Kullmannová. 

 

prezidentka_2 .jpg

Autor: (prezident.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
04.06.2021
Premiér: So zástupcami samospráv sme sa dohodli na kvartálnych stretnutiach
Premiér Eduard Heger sa dohodol so zástupcami samospráv, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska (ÚMS) a združením samosprávnych krajov SK8, na pravidelných kvartálnych stretnutiach.
viac
18.01.2022
Samosprávy majú byť partnerom štátu pri témach, ktoré sa ich týkajú
Samosprávy by mali byť váženým partnerom štátu pri rozhodovaní o témach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla počas pondelkového prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a združenia samosprávnych krajov SK8.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %