Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.03.2020 11:10

Strhnutý most do Lopušnej doliny nahradil nový


Na snímke dobrovoľní hasiči montujú časti dočasného mosta cez potok Mlynica vo Svite 3. marca 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Dočasný most do Lopušnej doliny zo Svitu, okres Poprad, ktorý nedávno strhla silná voda, nahradí nový. V noci na utorok ho z Oravy priviezli pod Tatry a počas dňa ho dobrovoľní hasiči umiestňovali cez potok Mlynica.


V meste Svit však aj naďalej platí mimoriadna situácia, Lenka Faixová z Mestského úradu vo Svite potvrdila, že bude platiť, kým sa nepodarí vyriešiť problém s pôvodným mostom. Ten je v havarijnom stave a premávku po ňom dočasne sprevádzkovali, avšak len pre osobnú dopravu.

„V súčasnosti sa uskutočňujú rokovania o riešení havarijného stavu pôvodného mosta, tiež rokovania so statikmi. Dal sa už vypracovať aj statický posudok, aby bolo jasné, ako sa bude pri opravách postupovať. Čo sa týka náhradného premostenia, priviezli ho v noci a ide o most, ktorý nám poskytli zo štátnych hmotných rezerv,“ uviedla Faixová s tým, že po ňom budú môcť prechádzať aj vozidlá záchranných zložiek a autobusová doprava. Dočasný skladaný pontónový most budú môcť využívať maximálne šesť mesiacov, počas tohto obdobia musí dôjsť k oprave pôvodného mostného objektu. Práce si počas dňa vyžiadali úplné uzatvorenie príjazdu do Lopušnej doliny.

Nové dočasné premostenie do Lopušnej doliny strhla prudko dvihnutá hladina potoka Mlynica pred takmer dvoma týždňami. Následne pôvodný most aspoň čiastočne sprejazdnili pre osobné autá. Dočasný mostný objekt postavili na problémovom mieste ešte začiatkom decembra minulého roka po tom, ako na existujúcom mostnom objekte vyhlásili havarijný stav. Primátorka Svitu Dáša Vojsovičová v tejto súvislosti uviedla, že vyriešiť obnovu tohto mosta nie je jednoduché. Mesto je síce jeho vlastníkom a správcom, mostný objekt však ústi do komunikácie, ktorá plní účel v prospech objektov nachádzajúcich sa v doline a niekoľkých obyvateľov priľahlého katastrálneho územia obce Lučivná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2017
Most Ružín by po rekonštrukcii mohli otvoriť 10. decembra
Práce na odstránení havarijného stavu mosta Ružín v týchto dňoch vrcholia. Ak zaťažovacia skúška dopadne dobre a stavebný úrad vydá kolaudačné rozhodnutie, prvé autá by cez most mohli prejsť 10. decembra 2017. Informoval o tom Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
20.03.2020
Dočasný most cez rieku Poprad uvedú do prevádzky koncom marca
Dočasný most v Kežmarku cez rieku Poprad by mal byť hotový v priebehu budúceho týždňa, do prevádzky ho uvedú najneskôr do 31. marca. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová.
viac
05.06.2021
Lopušnú dolinu a Lučivnú spojí nová cyklotrasa
Cyklisti budú môcť od nedele 6. júna využívať nový cyklochodník medzi Lopušnou dolinou a Lučivnou. Pripája sa na asfaltovú cestu v Lučivnej, ktorá vedie zo Svitu do Lopušnej doliny.
viac
27.09.2022
Časť cesty do Lopušnej doliny tento rok Prešovský kraj opraví
Cesta do Lopušnej doliny pod Tatrami je jednou z významných účelových ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorá sprístupňuje lokalitu športovcom, turistom a širokej verejnosti na rekreačné účely celoročne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %