Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.11.2019 03:05

Stromom roka 2019 sa stala oskoruša domáca z Uzovskej Panice


Strom roka 2019. Snímka zdroj: Rimava.sk


Strom získal 6710 hlasov a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.


Druhé miesto s počtom hlasov 6048 získala vŕba cintorínska z Dubnice nad Váhom. Tretie miesto získal sekvojovec mamutí z Dolnej Krupej okres Trnava so 4258 hlasmi. Výsledky vyhlásila vo štvrtok Nadácia Ekopolis spolu s partnerom ankety Nadáciou Slovenskej sporiteľne.       

Víťazný strom získal odborný dendrologický posudok od Medzinárodnej arboristickej spoločnosti (ISA) Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Vŕba a sekvojovec získali taktiež sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie.       

"Ošetrovanie je niekedy naozaj potrebné, pretože stromy rastú v urbanizovanom prostredí. Viaceré stromy z ankety rastú mimo ľudských osídel niekoľko rokov, možno je to práve preto, lebo rástli ďaleko od človeka," povedal Tomáš Fraňo z ISA Slovensko.       

Oskoruša domáca bola vysadená ešte za čias Márie Terézie, objasňuje jej pôvod projektový manažér z Nadácie Ekopolis Milan Hronec. Jej vek sa odhaduje na 250 rokov. Strom stále rodí veľké ružovo-žlté plody hruškovitého tvaru. Dozrievajú v polovici októbra.       

"Osamotený strom je už len spomienkou na bývalé prosperujúce obdobie ovocinárstva v regióne Rimavskej Soboty a je výzvou pre ďalšie generácie, aby existujúce stromy zachránili a objavili ďalšie, na ktoré sa už takmer zabudlo," uviedol Hronec.       

Správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne Danica Lacová si myslí, že to má zmysel a anketa má osvetový charakter. "Program posilňuje výchovu a pocit zodpovednosti za prírodu, klímu a životné prostredie," povedala.       

Ocenené boli aj Základná škola (ZŠ) Májové námestie 1 z Prešova, ZŠ s materskou školou J. Bottu z Trnavy a ZŠ Štefánika zo Žiaru nad Hronom. Tieto školy hlasovali v ankete Strom roka najviac. Spolu bolo prijatých 31.178 hlasov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
O víťazovi ankety Strom roka 2016 môžete rozhodnúť už len pár dní
Už len pár dní je otvorené hlasovanie v ankete Strom roka 2016. Do konca septembra 2016 môžete zahlasovať za jedného z dvanástich finalistov a zvýšite tak jeho šance na ošetrenie.
viac
21.11.2020
Stromom roka 2020 sa stal Dub z Drnavy (Malej Pešti)
Až 24 839 hlasov rozhodlo o finálnom rebríčku v tohtoročnej ankete Strom roka 2020. Výsledky organizátori oznámili online. Oceňovali sa nielen stromy, ale aj víťazné školy.
viac
01.02.2023
Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka
Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.
viac
05.09.2023
Školáci môžu do konca septembra zahlasovať v ankete Strom roka
V aktuálnej ankete Strom roka majú školy zo Slovenska možnosť zapojiť sa do hlasovania za 12 obľúbených stromov z finálovej dvanástky. Hlasovanie je otvorené pre všetky typy škôl od 4. do 30. septembra a súťaží sa v dvoch kategóriách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %