Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.09.2018 10:50

Stropkov oslávi 100. výročie konca vojny a odhalia monument na cintoríne


Ilustračný výrez plagátu pozývajúceho na ukážku nástupu dobových vojsk a ich výcviku.


Stropkov sa chystá na veľkú slávnosť. V sobotu 29. septembra sa tam v rámci celodenného programu uskutoční séria podujatí pripomínajúca vojnové udalosti spred sto rokov. Jeho hlavným motívom budú oslavy 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny.


 „Túto významnú udalosť si práve u nás pripomíname z dôvodu, že naše mesto a celý vtedajší okres boli v časoch Rakúsko – Uhorska dôležitým strategickým územím monarchie. V predvojnovom období, od 12. do 15. septembra 1911, sa stal Stropkov centrom vojenských manévrov celej severovýchodnej časti Rakúsko – Uhorska za účasti viac ako 100-tisícovej armády. V našom kaštieli bol vtedy ubytovaný následník trónu František Ferdinand d´Este,“ priblížil primátor mesta Ondrej Brendza.

Okolie Stropkova je z hľadiska histórie I. svetovej vojny jedným z najvýznamnejších regiónov na Slovensku. Mestom sa trikrát prehnal front, v rokoch 1914 – 1918 tu bol zriadený vojnový cintorín, na ktorom je podľa dostupných údajov pochovaných vyše 700 vojakov rôznych národností. V blízkom okolí, v obci Veľkrop, sa nachádza najväčší vojnový cintorín z I. svetovej vojny na východnom fronte. Je tam pochovaných okolo 9000 vojakov. Aj preto považuje samospráva za nevyhnutné pripomínať si udalosti, ktoré pred sto rokmi výrazným spôsobom ovplyvnili politický, hospodársky, sociálny a spoločenský vývoj Európy i našej krajiny. „Vďaka dotácii z Ministerstva vnútra aktuálne dokončujeme záverečnú etapu rozsiahlej rekonštrukcie stropkovského vojnového cintorína. V rámci podujatia je naplánované odhalenie monumentálneho pamätníka obetiam Veľkej vojny s menoslovom 320 doteraz identifikovaných pochovaných,“ dodal O. Brendza. Posviacka cintorína za účasti vojenských duchovných, vojenského sprievodu a čestnej stráže v dobových uniformách je naplánovaná na sobotné predpoludnie. Účastníci sa následne presunú k miestnemu kaštieľu, kde bude odhalená pamätná tabuľa pripomínajúca návštevu Františka Ferdinanda d´Este v Stropkove.

Druhá časť programu začína o 13.00 hod. nástupom dobových vojsk a príchodom veliteľského zboru. Na tunajšom námestí je naplánovaná ukážka výcviku dobových armád, vystúpenia vojenskej i ľudovej hudby, tvorivé dielne pre deti, v priestoroch kaštieľa sa uskutočnia odborné prednášky domácich a zahraničných historikov zamerané na tému I. svetovej vojny.

Chýbať nebude dobový tábor vojsk s poľnou kuchyňou, vojenskými stanmi a ukážkou výzbroje jednotlivých armád, počas celého dňa budú po meste „patrolovať“ c.k. rakúsko-uhorskí vojaci. Ozbrojené sily SR budú mať na námestí zriadené regrutačné stredisko.

Desiatka umelcov z okolitých krajín bude od štvrtka tvoriť v rámci plenéra zbierku diel viažucich sa k vojenskej histórii Stropkova. V kaštieli sa uskutočnia aj tri vojenské výstavy. Návštevníci budú môcť vidieť napríklad skicár významného slovenského maliara Ladislava Medňanského, ktorý bol priamym účastníkom bojov I. svetovej vojny a zachovala sa aj jeho skica stropkovského námestia.

Celý scenár podujatia bude prebiehať v réžii mesta a Klubu vojenskej histórie Beskydy. V rámci propagácie tohto významného výročia pripravuje mesto Stropkov reprint historickej pohľadnice z tunajších manévrov z roku 1911, vyrazená bude aj replika pamätnej medaily k manévrom, ktorej originál sa nachádza v súkromných zbierkach miestnych historikov.

 

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2019
Samospráva chce pokračovať v obnove miestneho pamätníka
Po čiastočnej obnove Pamätníka fašistami umučených občanov a partizánov nachádzajúceho sa v obci Kľak realizovanej v roku 2016, by chcela miestna samospráva pokračovať aj v jeho ďalšej obnove.
viac
31.10.2019
Stropkovské cintoríny pred Dušičkami opäť vynovili
Pietne miesta v Stropkove sú na sviatky pripravené. Riaditeľ mestského podniku Služba Dušan Lukáč zúročil svoje skúsenosti ako vedúci stredísk podniku a pred tohtoročnými dušičkami rozvrhol práce na stropkovských cintorínoch tak, aby tam stavebný ruch utíchol ešte pred rozsvietením prvých sviečok.
viac
13.11.2020
Mesto zrekonštruovalo mozaiku zobrazujúcu radosť z konca vojny
Mesto Poprad zrekonštruovalo mozaiku, ktorá zobrazuje radosť zo skončenia sa druhej svetovej vojny. Informovala o tom radnica na svojej webovej stránke s tým, že cena stavebných prác je v sume zhruba 29 000 eur.
viac
02.02.2021
Pamätník SNP v Kľačanoch čaká čiastočná rekonštrukcia
Pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Trnavá Hora v časti Kľačany čaká čiastočná rekonštrukcia. Pamätník vznikol v roku 1967 a podľa starostu Pavla Kravca mal pôvodne slúžiť ako okresný pamätník pre oslavy SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %