Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.03.2019 07:55

Stropkov oslavuje 615. výročie prvej písomnej zmienky


Vydajú pamätnú mincu a predstavia novú mestskú pečať


Stropkov si v týchto dňoch pripomína okrúhle výročie prvej písomnej zmienky. Hoci život v meste sa traduje od 11. storočia, prvýkrát sa Stropkov spomína až 12. marca 1404, kedy uhorský kráľ Žigmund zálohoval majetky, vrátane Stropkova, rodu Balických.


Tento významný dátum si samospráva začala oficiálne pripomínať až vlani, kedy sa pri tejto príležitosti konalo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva spojené s oceňovaním osobností a kolektívov, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj mesta. Tohtoročné oslavy vyvrcholia v nedeľu 17. marca. „Prvú písomnú zmienku vnímame ako narodeniny, sviatok mesta a jeho obyvateľov. Aj keď Stropkov bol určite založený pred 12. marcom 1404, až vtedy sa prvýkrát spomína v dostupných písomných prameňoch. Tento dátum si chceme pripomenúť dôstojným spôsobom,“ uviedol primátor Ondrej Brendza. Vzhľadom na to, že oceňovanie osobností sa v Stropkove koná raz za dva roky, tentoraz je pri príležitosti 615. výročia mesta naplánovaný slávnostný galaprogram. V ňom odprezentuje mestský historik informácie o prvej písomnej zmienke, spolu s jej fotodokumentáciou, ktoré má mesto k dispozícii. V kultúrnom programe vystúpia žiaci tunajších základných umeleckých škôl, historická hudba Igrici a Poddukelský umelecký ľudový súbor. „Všetkým návštevníkom podujatia bude venovaná pamätná minca vydaná pri tejto príležitosti. Ďalším prekvapením bude predstavenie mestskej pečate, ktorá vychádza z historického originálu z roku 1570. Používaná bude na dekorovanie listín odovzdávaných pri slávnostných príležitostiach,“ priblížil primátor.

Pozvanie na podujatie prijali starostovia a primátori okolitých miest a obcí, zástupcovia štátnej správy a podnikateľského sektora, primátori partnerských miest a pozvaná je aj široká verejnosť. V rámci slávnosti budú primátorom partnerských miest odovzdané pamätné listy s novou mestskou pečaťou.

V pondelok 18. marca sa uskutoční podpis zmluvy s novým partnerským mestom Stropkova, ukrajinským Novovolynskom, ktorú mestskí poslanci schválili v decembri minulého roka.

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
01.08.2019
Stropkovský jarmok oslavuje jubileum
V Stropkove vrcholia prípravy na 25. ročník obnoveného jarmoku. Od piatku do nedele sa v meste očakávajú tisícky návštevníkov, pre ktorých je pripravený bohatý kultúrny program. Hlavnými účinkujúcimi je Jana Kirschner a Hex.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
19.08.2021
Predstavili pamätnú mincu Senice
V rámci cyklu stredajších letných prednášok „Leto v múzeu“, v stredu primátor Senice Martin Džačovský predstavil pamätnú mincu, ktorá bola vyrobená pri príležitosti 625. výročia udelenia mestských privilégií Senici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %