Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.02.2019 04:55

Študenti a mladí opäť pomôžu s efektívnymi riešeniami pri hospodárení s vodou


Ilustračná snímka, zdroj: www.fzki.uniag.sk


V januári odštartoval štvrtý ročník súťaže Pre Vodu, ktorá prepája nadaných mladých ľudí s tými, ktorí hľadajú riešenia konkrétnych problémov s vodou.


Samosprávy a firmy nominovali do súťaže päť zaujímavých zadaní, z nich si mladí ľudia vyberú projekty, na ktorých budú do 30. septembra pracovať a súťažiť o finančnú odmenu. Nad súťažou prebral záštitu minister životného prostredia SR, pán László Sólymos.

Nadácia Ekopolis, ktorá je organizátorom súťaže, na začiatku roka zozbierala modelové situácie a reálne problémy, ktoré sa týkajú zadržania alebo využitia zrážkovej vody, prevencie sucha či povodní alebo čistenia vody. V kategórii študentských školských tímov budú v priebehu mesiaca vytvorené tri tímy na riešenie niektorej z nominovaných situácií. V druhej, otvorenej kategórii si súťažiaci študenti a mladí ľudia do 30 rokov budú môcť vybrať konkrétne zadanie zo zoznamu piatich zadaní, alebo môžu spracovať svoj vlastný, inovatívny návrh hospodárenia s vodou. Práce študentov môžu byť zároveň prácou semestrálnou, či diplomovou, ktorú študenti využijú pri vlastnom študijnom procese.

„V tomto ročníku súťaže PRE VODU sa väčšina nominovaných situácií týka zadržania alebo využitia zrážkovej vody. Zdá sa, že aj u nás už silne rezonuje potreba adaptácie na negatívne dôsledky zmeny klímy,“ hovorí Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis „Školy, samosprávy aj firmy vidia, že efektívne nakladanie so zrážkovou vodou je jedným z opatrení, ktorým môžu predchádzať riziku sucha aj povodní,“ dodáva Martina Paulíková.

Základná škola v Lučenci chce získať nápady, ako vylepšiť už vybudované jazierko na zrážkovú vodu. Vodný prvok je v areáli školy veľmi potrebný, preto od mladých expertov potrebujú vyhodnotenie súčasných problémov a návrhy na revitalizáciu alebo celkovú prestavbu.

Banskobystrický pivovar hľadá riešenie efektívneho nakladania so zrážkovou vodou vo viac ako 40 ročnom areáli. Pre zrážkovú vodu zo spevnených plôch, ktorá je dnes bez úžitku odvádzaná preč kanalizáciou by potrebovali nájsť lepšie využitie. Postupná obnova areálu je príležitosťou na nové pohľady a diskusiu o opatreniach na zadržanie a využitie vody zo zrážok.

Ďalšia škola, ktorá zadala situáciu do súťaže, chce vo svojom areáli v Poprade zachytávať a využívať dažďovú vodu. Keďže zelené plochy tvoria iba časť átria a zvyšok je asfalt, väčšina dažďovej vody odteká bez úžitku a pri výdatnejších dažďoch spôsobuje problémy. Súťažiaci by mali zhodnotiť doterajšie nápady na vybudovanie jazierka či iných prvkov v škole a navrhnúť optimálne opatrenia.

Samospráva mesta Nové Zámky má zámer realizovať adaptačné opatrenia na druhom najväčšom námestí mesta – Majzonovom námestí. Snahou je inštalovať vsakovacie a retenčné systémy v kombinácii s vodozádržnými opatreniami, ktoré majú pozitívny vplyv na zmenu mikroklímy. Samospráva by chcela naplánovať aj ďalšie prvky, z ktorých by mohli vodu využívať na zavlažovanie vysadenej zelene.

V Revúcej sa rozhodli revitalizovať studničku i jej okolie neďaleko základnej školy. V minulosti ju využívali najmä rodiny s deťmi, časom sa však prameň ocitol zanesený a voda z neho sa v súčasnosti nedá piť. Samospráva chce prostredníctvom súťaže získať inšpiratívne pohľady na opatrenia, ako obnoviť prameň, sprístupniť ho a zachovať zároveň prírodu v okolí.

„V súťaži sú v tomto ročníku opäť veľmi inšpiratívne zadania a verím, že talentovaní mladí ľudia aj tentokrát prídu s originálnymi riešeniami,“ povedala Martina Šilhánová, CSV manažérka spoločnosti Nestlé, ktorá je partnerom projektu.

Uzávierka prác mladých expertov je 30. septembra 2019. Do finále v rámci otvorenej kategórie postúpia najlepšie projekty, ktoré budú ich autorky a autori prezentovať pred odbornou porotou. Do finále v kategórii študentských školských tímov postupujú automaticky všetky riešenia od vytvorených troch tímov. Víťaz získa Cenu Nestlé v hodnote 1 000 €. Druhé a tretie miesto budú ocenené finančnou odmenou v hodnote 500 € a 200 €. Najlepší študentský tím získa ocenenie 1000 €. Zapojené samosprávy a organizácie dostanú po skončení súťaže návrhy riešení a budú ich môcť využiť na riešenie problémov s vodou tak, ako budú potrebovať.

 Všetky zadania sú zverejnené na webovej stránke https://www.sutazprevodu.sk/Situacie-na-riesenie.aspx.

Viac informácií o súťaži PRE VODU získate u programovej manažérky Martiny B. Paulíkovej na paulikova@ekopolis.sk alebo na webových stránkach www.ekopolis.sk a www.sutazprevodu.sk.

Autor: (MŹP SR - Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Vo Zvolene sa uskutoční seminár „Voda a sídla“
Nadácia Ekopolis organizuje vo Zvolene 24. októbra 2016 seminár na tému Voda a sídla. Je súčasťou súťaže PRE VODU, je však otvorený aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
18.11.2016
V Košiciach sa bude diskutovať na tému Voda a sídla
21. novembra 2016 sa uskutoční v Košiciach seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
07.05.2018
Súťaž Pre vodu 2018 spoznala víťazov
Hľadanie riešení konkrétnych problémov s vodou vo svojom okolí bolo cieľom súťaže Pre vodu, ktorej výsledky po finále v piatok vyhodnotili v rámci podujatia Ekotopfilm - Envirofilm v Bratislave.
viac
17.01.2020
Štartuje piaty ročník súťaže Pre Vodu
Do 3. februára 2020 môžu samosprávy, združenia a firmy nominovať konkrétnu situáciu či problém, ktorý sa týka zadržiavania alebo využitia dažďovej vody, sucha, povodní, odnosu pôdy z polí alebo čistenia vody.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %