Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.06.2018 04:56

Študenti navrhovali inovácie pre mesto v rámci cestovného ruchu


Ilustračná snímka - Slovenská inovačná a energetická agentúra


Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v rámci národného projektu zvýšenia inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky postupne navštevuje stredné školy po celom území Slovenska.


Cieľom projektu je vysvetliť študentom, čo sú a prečo sú inovácie dôležité. „Slovensko je pozadu, čo sa týka inovácií a veľmi málo ľudí rozumie tomu, čo sa za týmto slovom skrýva. Práve preto s kolegami navštevujeme celé Slovensko, kde sa v rámci projektu chystáme do viac ako 240 škôl a vysvetľujeme študentom dôležitosť inovácií,“ uviedol zástupca SIEA Tomáš Varadínek.       

Stou školou, ktorú zástupcovia agentúry navštívili, bolo gymnázium v Skalici. Gymnazistom zástupcovia agentúry vysvetlili metódy, s ktorými mali pracovať pri tvorbe inovácií. "Študentom vysvetľujeme metódu synektika, čo je vlastne zlúčenie nezlučiteľného. Skladá sa z rôznych prvkov, ale v princípe ide o to, dať dohromady dve na prvý pohľad nesúvisiace veci. Na základe toho sa dokážeme odkloniť od témy a prísť na nápady, na ktoré by sme bežným uvažovaním neprišli a prichádzame na kreatívne nápady," doplnil Varadínek.       

Agentúra pred príchodom na jednotlivé školy oslovuje radnice miest, aby praktické zadania pre študentov mali reálny podklad. V Skalici mali záujem o to, aby sa dozvedeli, ako by študenti zatraktívnili mesto pre turistov, ale aj domácich. "Výhodou študentov je, že nie sú zaťažení faktami, ktoré tvorbu jednotlivých riešení ovplyvňujú, ako je napríklad rozpočet. Aj vďaka tomu prišli s netradičnými riešeniami. Niektoré síce boli pritiahnuté za vlasy, ale všetky boli vypracované s dobrým úmyslom," poznamenal zástupca primátora mesta Skalica Milan Roman.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2020
Trnavský kraj získal z eurofondov 4,2 milióna eur na podporu školstva
Na modernizáciu počítačových učební, mimoškolskú činnosť žiakov a doplnkové vzdelávanie učiteľov vrátane ich finančnej podpory je určených 4,2 milióna eur, ktoré Trnavský samosprávny kraj (TTSK) získal z eurofondov.
viac
25.09.2020
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa klimatickú petíciu
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa petíciu "Za klímu, za budúcnosť". Cieľom je, aby slovenská vláda upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny.
viac
11.12.2020
Spoločnosti v BBSK budú môcť využiť slovenské vedecké a výskumné kapacity
Banskobystrický samosprávny kraj a Slovenská inovačná a energetická agentúra budú spolupracovať v oblasti podpory inovácií pre podnikateľské subjekty, ktoré pôsobia v rámci Banskobystrického kraja.
viac
23.03.2021
Levice získali dotáciu na energetický audit verejných mestských budov
Mesto Levice získalo dotáciu na vypracovanie energetického auditu verejných budov v jeho vlastníctve. Nenávratný finančný príspevok vo výške 43 180 eur poskytla samospráve Slovenská inovačná a energetická agentúra ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program (OP) Kvalita životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %