Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
09.05.2024 11:05

Študenti univerzity navrhli pre Zvolen stojiská na komunálny odpad


Ilustračná snímka, zdroj: FB


Študenti Technickej univerzity vo Zvolene (TUZVO) navrhli pre mesto Zvolen nové stojiská na komunálny odpad. TASR o tom informoval hovorca TUZVO Ján Lichý s tým, že návrh vznikol ako výstup študentskej súťaže.


Dodal, že ju vyhlásila univerzita a mohli sa do nej prihlásiť skupiny zo študijného programu Dizajn nábytku a interiéru drevárskej fakulty. Týkalo sa to aj programu Ochrana a využívanie krajiny fakulty ekológie a environmentalistiky. "Súťaž vyhodnotila odborná porota zložená zo zástupcov mesta Zvolen a obidvoch fakúlt," objasnil s tým, že sa zapojilo 13 študentov z katedry dizajnu nábytku a interiéru a štyria študenti z katedry plánovania a tvorby krajiny. Pracovali v zmiešaných medziodborových tímoch.         

Mesto má k dispozícii 13 študentských návrhov. Stojiská kreslili študenti v troch možnostiach pre tri typovo odlišné zóny. Beáta Slamková z odboru výstavby zvolenského mestského úradu uviedla, že pri nich počítajú s využitím recyklovaného materiálu aj so zeleňou. "Niektoré majú odomykanie na čip či osvetlenie," priblížila. Ich súčasťou budú informačné tabule s údajmi, aký odpad patrí do kontajnerov a ako ho správne triediť. Cieľom je mať jednotné stojiská pre každú zónu. "Iné budú v centre mesta, kde môžu mať modernejší a nápaditejší vzhľad. Inú podobu budú mať na sídliskách, kde už sú iné podmienky na ich umiestnenie a kde by nemali narúšať pohľad z okien bytov," vysvetlil vedúci odboru výstavby a životného prostredia zvolenskej radnice Maroš Hrádela. Podľa neho treťou lokalitou sú odľahlejšie časti mesta, akou je napríklad priehrada.         

Do hodnotenia chce mesto zapojiť aj obyvateľov. "Najlepšie návrhy, ktoré by boli reálne cenovo a priestorovo, chceme potom ďalej pripravovať na uskutočnenie," doplnil primátor Vladimír Maňka

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2020
Stav okolia kontajnerových stojísk je dlhodobo neudržateľný
Pracovníci verejnoprospešných služieb mesta Spišská Belá v Kežmarskom okrese zozbierali v septembri z okolia kontajnerových stojísk štyri tony komunálneho odpadu.
viac
17.05.2021
V troch lokalitách v Dubnici nad Váhom vybudujú nové polopodzemné kontajnery
Mesto vybuduje v nadchádzajúcich týždňoch nové stojiská polopodzemných kontajnerov v troch lokalitách – predovšetkým tam, kde súčasné kontajnerové stojiská kapacitne nepostačujú a nie je možné ich rozšíriť doplnením o ďalšiu zbernú nádobu.
viac
25.06.2021
Handlová chce budovať nové stojiská na komunálny odpad za 200 000 eur
Samospráva Handlovej má záujem vybudovať nové stojiská na nádoby na komunálny odpad vo vybraných častiach mesta. Na tento účel vyčlenila 200 000 eur. Investičnú akciu, ktorú chce radnica financovať z rezervného fondu, zahrnula do štvrtej úpravy rozpočtu mesta. Mestskí poslanci ju schválili.
viac
27.04.2023
Podľa analýzy nemusí ísť na skládku takmer polovica komunálneho odpadu
Analýza komunálneho odpadu, ktorú vykonali študenti nitrianskych univerzít ukázala, že 40 percent vyvezených odpadkov by nemuselo skončiť na skládke. Pri príležitosti Dňa Zeme vykonali rozbor študenti Univerzity Konštantína filozofa (UKF) a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %