Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.05.2022 12:35

Študenti vyzbierali z Klátovského ramena niekoľko nákladných áut odpadu


Ilustračná snímka.


Študenti Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre zorganizovali čistenie Klátovského ramena od odpadu.


Do čistenia sa zapojili aj deti z materskej škôlky, základnej školy a stredoškoláci zo Žitného ostrova so svojimi učiteľmi. Spoločne vyzbierali niekoľko nákladných áut odpadu. "Našli sa hlavne plasty, sklenené fľaše, ale aj pneumatiky a kovové veci," informoval organizátor aktivity Ľuboš Jurík z Ústavu krajinného inžinierstva FZKI.

FZKI v spolupráci s partnermi minulý rok získala grant na obnovu znehodnotených ekosystémov mokradí. Klátovské rameno potrebuje revitalizáciu kontrolovanú Štátnou ochranou prírody SR na zachovanie podmienok pôvodného stavu územia prírodnej rezervácie, uviedla hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Prvé spoločné rekognoskácie Klátovského ramena a k nemu priľahlých ramien Čótfa a Soliare sa začali v novembri 2021. Zásahy v rámci projektu riešia prúdenie vody, hĺbku vody, stav biotopov a vytvárajú podmienky na fungovanie ochrancov prírody. Realizátori projektu chcú docieliť zmiernenie negatívnych dosahov zmeny klímy na životné prostredie a kvalitu života obyvateľov.

Partneri projektu mapujú nielen prírodu ramena, ale aj skládky nelegálneho odpadu v okolí Klátovského ramena a k nemu priľahlých ramien. Podľa slov Juríka sa v lokalite nachádza viacero čiernych skládok. "Ide pritom o územie európskeho významu a maloplošné chránené územie piateho stupňa ochrany," upozornil. FZKI plánuje v aktivite pokračovať aj na jeseň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2020
Zber odpadkov v lese a odštartovaný štvormesačný duel influencerov
V rámci dlhodobej kampane „Vezmi si ma“, ktorou spoločnosť ENVI-PAK upozorňuje na znečistenie životného prostredia odpadmi, prichádza táto OZV s novou aktivitou. So súťažou dvoch travel blogerov, ktorí vyzývajú verejnosť, aby sa k nim pridala.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
30.05.2022
V Nitre sa za necelý rok vyzbierali stovky ton bioodpadu
V Nitre sa za necelý rok vyzbieralo takmer 600 ton kuchynského odpadu. Zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) bol v meste spustený v júli 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %