Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.05.2017 09:00

Študuj dopravu s detskou železnicou


Pozvánka.


Na podujatí budú prezentované študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na stredných odborných školách v Košickom a Prešovskom kraji.


Podujatie pripravila Železničná spoločnosť Slovensko, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, Železnice Slovenskej republiky a Detská železnica Košice v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR.

Žilinská univerzita v Žiline a Technická univerzita v Košiciach predstavia možnosti vysokoškolského štúdia v oblasti dopravy. Deťom a mládeži odborníci poskytnú kariérne a pracovné poradenstvo s alternatívami ďalšieho profesijného smerovania.

Žiaci budú môcť navštíviť priestory rušňa, kamióna, vidieť diagnostiku vozidiel, záchranári predvedú poskytovanie prvej pomoci, pripravené budú videoprojekcie, rušňový trenažér, železničné modely, dopravné kvízy.

„Zvýšenie záujmu žiakov základných škôl o štúdium na stredných odborných školách so zameraním na dopravu je naším dlhodobým cieľom. Podporujeme projekty, ktoré informujú školákov, že študovať dopravu je atraktívne a technické vzdelanie je dobrým štartom do života,“ uviedol minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

„Sme radi, že práve detská železnica môže participovať na popularizácii profesií v doprave, čo bol aj jeden zo zámerov jej vzniku pred 60 rokmi. Od vzniku občianskeho združenia a od prevzatia prevádzky Košickej detskej historickej železnice naše rady už opustilo niekoľko nadšencov, ktorí sa uplatnili na veľkej železnici,“ povedal Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Podujatie je pripravené v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice, ktorý na tento deň posilní autobusovú dopravu na linke č. 14. Odchody autobusu zo zastávky Námestie Maratónu mieru: 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:30, 14:30 a podľa cestovného poriadku.

Vstup na podujatie je bezplatný. Zľavnené cestovné na Košickú detskú historickú železnicu: 0,50 € (jednosmerne) / 1 € (spiatočne).

Viac informácií o podujatí nájdete na www.mindop.sk

 

Mimoriadny cestovný poriadok platný len pre 2. jún

Odchody Čermeľ                   Odchody Alpinka *

8:30                                                    9:00

9:30                                                    10:00

10:30                                                  11:00

11:30                                                  12:30

13:00                                                  14:30

15:00                                                  17:30

Autor: (Zuzana LEHOTSKÁ, OZ Detská železnica Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Poprad získal dotáciu na výcvik žiakov na dopravnom ihrisku
Mesto Poprad získalo dotáciu vo výške 5308 eur od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR za projekt Bez nehody do školy, bez nehody domov!
viac
25.08.2017
Od nového školského roka nastanú zmeny v príspevku na dopravu žiakov
Novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorú poslanci parlamentu odsúhlasili koncom júna, prináša so sebou zmenu v príspevku na dopravu.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
11.11.2020
Pre žiakov 1. stupňa ZŠ bude opäť pokračovať televízne vyučovanie
Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) v spolupráci s RTVS a neziskovou organizáciou Indícia spúšťa od stredy 11. novembra opäť televízne vysielanie pre žiakov 1. stupňa základných škôl (ZŠ) pod názvom Školský klub.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %