Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.09.2021 07:50

Štúrovo oslavuje 20. výročie obnovy Mosta Márie Valérie


Most Márie Valérie. Snímka zdroj: Wikipédia


Premietaním dokumentárneho filmu o Moste Márie Valérie sa v Štúrove začali oslavy 20. výročia obnovy mosta spájajúceho mestá Štúrovo na slovenskej a Ostrihom na maďarskej strane Dunaja.


Súčasťou trojdňových osláv bude výstava dokumentov viažucich sa k rekonštrukcii mosta, premietanie filmu o obnove a odovzdaní Mosta Márie Valérie, sobotňajšie (25. 9.) raňajky na moste, ale aj kladenie vencov na moste, krojovaný sprievod smerujúci z mosta cez promenádu pri Dunaji na pešiu zónu či XX. Podunajský folklórny festival, informovala radnica.       

Most, postavený podľa plánov Jána Feketeházyho, slúži svojmu účelu od 28. septembra 1895. Počas oboch svetových vojen bol most poškodený, po jeho vyhodení do vzduchu 26. decembra 1944 bol 57 rokov mimo prevádzky. Obnovený bol 11. októbra 2001. „V súčasnosti využívajú most obyvatelia našich miest temer denne. Most významne napomáha osobnej doprave medzi dvoma štátmi, umožňuje využívanie služieb na oboch brehoch – maloobchod, cezhraničné zapojenie sa do trhu práce či návštevu škôl. Za uplynulých 20 rokov sa vybudovali úžasné kontakty medzi občanmi, podnikateľmi, inštitúciami, samosprávami, ako aj inými spoločenstvami či organizáciami. Povedal by som, že popri oceľovom moste sme postupne vybudovali mosty vlastné,“ povedal primátor Štúrova Eugen Szabó.       

Opatrenia súvisiace s novým koronavírusom priniesli novú situáciu. „Je pravda, že Most Márie Valérie stál nepoškodený na svojom mieste, predsa sme však nemohli po ňom prejsť. Vybudované kontakty bolo potrebné udržiavať napriek tomu, že používanie cestného mosta bolo obmedzené. Pravdepodobne nie každý vzťah vydržal uzatvorenie mosta, ale som presvedčený, že väčšina sa dokázala prispôsobiť,“ zhodnotil súčasnú situáciu primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rok 2017 pripomenie Majstra Pavla z Levoče, Máriu Teréziu či J. M. Hurbana
Päť storočí od dokončenia hlavného oltára Majstra Pavla z Levoče v chráme sv. Jakuba v Levoči, 300. výročie narodenia Márie Terézie i 200 rokov od narodenia Jozefa Miloslava Hurbana.
viac
07.05.2018
Okrúhle výročie vzniku 1.ČSR chce Žiar nad Hronom osláviť i s partnerským mestom
Žiarska samospráva plánuje veľké oslavy 100. výročia vzniku 1. Československej republiky. Poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili na tento účel 10-tis. eur.
viac
18.06.2018
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Míľnik oslávili v sobotu (16. 6.), pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili vystúpenia umelcov, výstavu o histórii školstva, remeselný trh či pôvodný bojnický muzikál so živým orchestrom z dielne miestnej základnej umeleckej š
viac
30.07.2018
Polstoročie vzniku mesta a okresu oslávia obyvatelia športom
Do priestorov mestských športovísk je sústredený denný program osláv 50. výročia vzniku mesta Veľký Krtíš. Športové zápolenia pri príležitosti osláv sa uskutočnia v sobotu 4. augusta na biokúpalisku, plážovom ihrisku, v plavárni, športovej hale a na futbalovom ihrisku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %