Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.01.2023 03:20

Štvormiliónový projekt má zlepšiť stav druhov a biotopov chránených území


Ilustračná snímka.


lepšiť stav druhov a biotopov v niektorých ekosystémoch chránených území má projekt za viac ako štyri milióny eur. Jeho realizátorom je Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv.


Projekt sa má realizovať v 13 územiach sústavy Natura 2000. "Cieľom projektu je zlepšenie alebo zachovanie priaznivého stavu druhov a biotopov a posilnenie biodiverzity vo vybraných lesných porastoch sústavy," priblížil odbor komunikácie ŠOP. Doplnil, že ide konkrétne o šesť lesných biotopov, desať druhov vtákov a dva druhy cicavcov.

Najväčšia časť financií je určená pre obhospodarovateľov lesných pozemkov, čo je približne 30 lesohospodárskych subjektov. Taktiež na podporu aktivít k zlepšeniu stavu druhov a biotopov, to je úhrada zvýšených nákladov užívateľov na realizáciu opatrení podľa zmlúv o starostlivosti alebo o poskytnutí finančného príspevku.

Opatrenia budú podľa ŠOP vychádzať zo zásad starostlivosti o lesné biotopy a z princípov prírode blízkeho obhospodarovania lesov. Stromy, hrubé a odumierajúce drevo budú ponechané na dožitie až po ich následný prirodzený rozklad. Má to prispieť k zlepšeniu alebo zachovaniu vekovej, priestorovej, druhovej a genetickej štruktúry a biodiverzity.

"Navrhované opatrenia vychádzajú zo schválených programov starostlivosti, programu záchrany, schválených zásad starostlivosti a schválenej ďalšej dokumentácie o tieto územia. Opatrenia budú realizované v rámci lesohospodárskych činností podľa schválených programov starostlivosti o les v týchto územiach," priblížil odbor komunikácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Dokončili revitalizáciu Karloveského ramena
Po rokoch príprav a siedmich týždňoch terénnych prác dnes dokončili sprietočnenie bratislavského Karloveského ramena. Dunaj tade opäť prúdi bez prekážok.
viac
23.11.2018
Projekt DaRe to Connect na zlepšenie prepojenia vzácnych prírodných území
Viac ako 50 účastníkov z 9 krajín Európy sa zúčastnilo na otváracej konferencii projektu “DaRe to Connect” (D2C) 23. novembra 2018 v Bratislave, ktorého cieľom je prepojenie chránených území a lokalít NATURA 2000 v Európskom Zelenom páse.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
26.05.2023
Projekt Živé rieky oživí takmer 350 kilometrov slovenských riek
Jeho cieľom je počas nasledujúcich desiatich rokov zlepšiť ekologický stav Dunaja, Hrona, Ipľa a Belej. Spúšťa ho Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) v spolupráci s deviatimi partnerskými organizáciami zo Slovenska a Česka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %