Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.11.2018 03:30

Štvrťstoročie od zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO pripomína putovná výstava


Vlkolínec - ilistračná snímka


V Liptovskom Mikuláši otvorili výstavu 5. novembra a pozrieť si ju možno do 29. novembra v priestoroch obchodného centra Stop shop. V decembri zavŕši svoje putovanie v Bratislave.


Vlkolínec, dedinka schovaná v malebných horách Liptova. oslavuje tento rok významné výročie. Už štvrťstoročie sa nachádza na mape UNESCO. Pri tejto príležitosti vznikla putovná výstava Vlkolínec včera a dnes. V Liptovskom Mikuláši ju inštalovali 5. novembra a pozrieť si ju možno do 29. novembra v priestoroch obchodného centra Stop shop.

„Obyvatelia Vlkolínca mali byť v 50. rokoch minulého storočia presťahovaní na okraj Ružomberka. Tým by zanikol ráz živej osady, ktorý dáva Vlkolíncu punc jedinečnosti. Našťastie, nestalo sa to a možno aj vďaka tomu dnes Vlkolínec oslavuje štvrťstoročie zápisu do zoznamu kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Toto významné výročie je dôvodom na poohliadnutie sa za minulosťou, ale aj pripomenutie si míľnikov a udalostí, ktoré živý organizmus formovali. Práve tieto dôvody nás viedli k príprave výstavy, ktorá zohľadňuje mnohé aspekty života a diania v krásnom a jedinečnom Vlkolínci," povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Na dvanástich mobilných paneloch návštevníkov zaujme história, súčasnosť Vlkolínca, jeho architektúra a obnova objektov. Nechýbajú panely na tému príroda, škola, kostol, ovčiarstvo, poľnohospodárstvo či Slovenské národné povstanie.

Mesto Ružomberok spolu s ďalšími organizačnými partnermi chceli, aby výstavu mohlo vidieť čo najviac návštevníkov, aj preto zvolili formu putovnej výstavy. Informačné panely o osade vďaka tomu videli záujemcovia na kolonáde v Bardejovských Kúpeľoch v marci, v apríli zas v Levoči, v máji v Banskej Štiavnici, v júni v Žiline, v júli v Ružomberku, od augusta do septembra v Poprade a v súčasnosti v Liptovskom Mikuláši. Posledným miestom putovnej výstavy bude v decembri Bratislava.

„Vlkolínec je jedinečný tým, že žije. Stále má svoje dve desiatky stálych obyvateľov, ktorých počty cez víkendy znásobia chalupári. Má preto jedinečné miesto v komplexnej ponuke atrakcií nášho regiónu. Každý rok ho navštevujú desaťtisíce ľudí, medzi nimi napr. aj z Japonska, Kanady či Austrálie," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Vlkolínec bol do Zoznamu UNESCO zapísaný v kolumbijskej Cartagene medzi prvými lokalitami zo Slovenska. Je súčasťou pestrého okolia Ružomberka a leží v prírodnom amfiteátri na južnom úpätí veľkofatranského vrchu Sidorovo. Pôvodný názov je odvodený od častého výskytu vlkov v zalesnenom horskom priestore, kde neskôr vznikla osada.

Autor: (Zdroj: OOCR Region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2018
Vlkolínec: Štvrťstoročie na mape Unesco si pripomenieme putovnou výstavou
Vedeli ste, že obyvatelia Vlkolínca mali byť v 50. rokoch minulého storočia presťahovaní na okraj Ružomberka? Tým by zanikol ráz živej osady, ktorý dáva Vlkolíncu punc jedinečnosti.
viac
28.10.2018
Putovnú expozíciu o Vlkolínci presunú do L. Mikuláša, šnúru zakončí v Bratislave
Putovnú expozíciu, ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia zápisu Vlkolínca do UNESCO, nainštalujú v novembri v priestoroch jedného z obchodných centier v Liptovskom Mikuláši. Poslednou zastávkou bude v decembri hlavné mesto Bratislava, kde výstava ukončí svoju takmer ročnú púť.
viac
14.05.2020
Cyklochodník by mohol pokračovať aj za hranicami Liptovského Mikuláša
Cyklochodník v Liptovskom Mikuláši by mohol pokračovať aj za hranicami mestského katastra. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice plánujú napojenie smerom na západ pozdĺž severného brehu Liptovskej Mary k Ružomberku a na východ k Liptovskému Hrádku.
viac
01.12.2021
Spolupráca L. Mikuláša a Ružomberka by mohla do regiónu priniesť milióny eur
Mestá Liptovský Mikuláš a Ružomberok budú spolupracovať pri získavaní eurofondov pre región Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %