Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.07.2020 09:40

Súčasný zákon o hazarde je postačujúci


Ilustračná snímka: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska včera (7. 7.) požiadalo poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o nepodporenie novely zákona o hazardných hrách, ktorú predkladá skupina poslancov parlamentu na aktuálnej schôdzi národnej rady.


Cieľom návrhu zákona podľa predkladateľov je posilniť kompetencie samosprávy a vypustiť podmienku podania petície, ktorou sa občania obce sťažujú na rušenie verejného poriadku v súvislosti s hraním hazardných hier. Následkom vypustenia tejto podmienky bude podľa predkladateľov novely obciam umožnené prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým zakážu hazardné hry na svojom území, čím sa podľa nich posilní kompetencia samosprávy v oblasti regulácie hazardných hier.

Občianska petícia je vyvážená forma dialógu

Združenie miest a obcí Slovenska považuje doterajšiu platnú právu úpravu za postačujúcu. Občianska petícia, od ktorej sa odvíja rozhodnutie zastupiteľstiev je podľa nášho názoru vhodným, odskúšaným a vyváženým modelom dialógu medzi obyvateľmi, a ich volenými orgánmi pre potreby regulácie hazardu v mestách a obciach. Ide o dialóg, ktorý má svoje opodstatnené miesto v rozvoji samospráv a zároveň bol vyjadrením oprávnenej požiadavky skupiny obyvateľov, ktorí podľa zákona o obecnom zriadení majú právo participovať na procesoch rozhodovania s dopadmi na celú samosprávu.

Posilnenie kompetencií nie je potrebné

Združenie miest a obcí Slovenska rešpektuje právo legislatívnej iniciatívy poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Je však presvedčené, že týmto avizovaným posilnením kompetencií bude vytvorená situácia, v ktorej bude potierané doposiaľ uplatňované právo petičnej aktivity občiansky aktívnych obyvateľov, čo považujeme za všeobecne nežiadúci stav. Platná legislatíva je podľa ZMOS adekvátna aj vo vzťahu k postačujúcim kompetenciám miestnej územnej samosprávy, ktorý je priestorom pre zodpovednú občiansku angažovanosť upravenú petičným právom.

Veríme, že na naše postoje bude reflektovať aj Ministerstvo financií Slovenskej republiky do ktorého pôsobnosti patrí regulácia hazardných hier. Postoj ZMOS reaguje na minulotýždňové rokovanie Rady ZMOS, ktorá sa uzniesla na potrebe zachovania súčasnej právnej úpravy zákona č. 30/2019 Z. z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2020
Povinnosť platiť príspevky do umeleckých fondov plánuje MK SR natrvalo zrušiť
Povinnosť umelcov platiť zo svojich autorských odmien a honorárov príspevky do umeleckých fondov zriadených zákonom, by mala definitívne zrušiť pripravovaná legislatívna zmena.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
04.11.2020
Pribudnú pamätné dni aj štátny sviatok
Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov sa upraví. Rozšíri sa o štyri pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %