Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
26.08.2022 07:55

Súčasťou krajských osláv 78. výročia SNP bude aj poľný vojenský tábor


Ilustračná snímka (TASR)


Krajské oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v Trnave uskutočnia v piatok až nedeľu 26. - 28. augusta. V ich úvode si občania pri Pamätníku SNP uctia pamiatku hrdinov národnooslobodzovacích bojov položením vencov.


Západoslovenské múzeum v ten deň otvorí výstavu Armáda v povstaní – Slovenské národné povstanie 1944.      

Fotografická výstava zachytáva problematiku vzniku, existencie a zániku povstaleckej 1. československej armády na Slovensku, vznikla v spolupráci Múzea SNP v Banskej Bystrici s Vojenským historickým ústavom Bratislava. Po vernisáži bude múzeum vo svojej kinosále v podzemí premietať dokumentárny film o účasti trnavskej posádky v bojoch SNP, repríza sa uskutoční pre verejnosť v sobotu aj v nedeľu (27. - 28. 8.).       

Na nádvorí Domu hudby Mikuláša Schneidra Trnavského sa na pozvanie organizátora osláv Trnavského samosprávneho kraja usídli dočasne na piatok a sobotu Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka. "Chceme v poľnom tábore záujemcom sprítomniť podmienky, za akých pred 78 rokmi účinkovali vojaci i dobrovoľníci," uviedol pre TASR Martin Ostrovský z KVH. Rozložia tam štáb, poľnú kuchyňu, ošetrovňu i poštu. Piatkový večer spríjemní aj koncert hudby 30. až 50. rokov minulého storočia.      

Pripomienka výročia SNP sa v Trnave viaže k udalostiam odchodu vojakov trnavskej posádky a dobrovoľníkov do bojov povstania. Zhruba 3500 mužov odišlo  30. augusta 1944 od vtedajších kasární, pred ktorými Pamätník SNP v súčasnosti stojí. Trnavská posádka bola spolu s letcami z Piešťan jedinou zo západného Slovenska, ktorá takto zareagovala na meniacu sa situáciu na vojnovej mape. Posádky v Bratislave, Seredi, Hlohovci, Nitre, Trenčíne i v Novom Meste nad Váhom sa do SNP zapojiť odmietli.        

Trasa Trnavčanov viedla z Trnavy cez Hlohovec, Topoľčany a Partizánske smerom na Žarnovicu. Zapojili sa do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. Vedenie posádky neskôr rozhodlo o vytvorení práporu Dunaj, ktorý zostal v oblasti Žarnovice a Kremeň a ktorý sa presunul do Kremničky pri Banskej Bystrici a bránil úsek pri Sklenom, Handlovej a Prievidzi.  

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2018
Súčasťou osláv výročia SNP v Uhrovci bude i pochod Nesmrteľného pluku
Na Jankovom vŕšku pri Uhrovci (okres Bánovce nad Bebravou) si verejnosť pripomenie 74. výročie Slovenského národného povstania . Súčasťou trenčianskych krajských osláv v sobotu (25. 8.) budú výstavy či vystúpenia umelcov, informovala Lenka Kukučková z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
27.08.2018
Na slávnostnom zhromaždení si Nitrania pripomenuli výročie SNP
Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania.
viac
20.08.2019
Slovenské národné povstanie si opäť pripomenieme na Jankovom vŕšku
Od Slovenského národného povstania (SNP) uplynie 29. augusta 2019 presne 75 rokov. Trvalo asi 60 dní a svoj život v ňom podľa odhadov položilo až 15 tisíc ľudí.
viac
25.08.2021
Výročie SNP oslávia v Lehote pod Vtáčnikom i ohňostrojom
Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si v Lehote pod Vtáčnikom (okres Prievidza) pripomenie verejnosť 29. augusta divadelným predstavením i ohňostrojom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %