Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2019 01:05

Súkromní vlastníci lesov kritizujú novelu zákona o ochrane prírody


Ilustračná snímka, zdroj: zachranme-lesy.blogspot


Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska žiada poslancov Národnej rady (NR) SR, aby nepodporili novelu zákona o ochrane prírody.


Každému z nich preto adresovali list, v ktorom tvrdia, že v okolitých krajinách sa problematika lesov rieši inak. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR to odmieta a verí, že poslanci sa rozhodnú správne.       

"Po dvoch rokoch ťažkých rokovaní ministerstvo pripravilo novelu, ktorá ochranu prírody dáva do rúk štátnym ochrancom prírody. Napríklad plošné výruby, aké sme videli v Nízkych Tatrách, novela zakazuje. Budúcnosť národných parkov je teraz v rukách poslancov národnej rady," uviedol pre TASR hovorca MŽP Tomáš Ferenčák, podľa ktorého sa dá vážne pochybovať o tom, že by Nemecko alebo Česká republika podporovali výruby vo svojich najvzácnejších lokalitách.       

Únia napríklad tvrdí, že v Česku podobnú novelu zákona o ochrane prírody odmietli a začali s aktívnymi manažmentovými opatreniami aj v národných parkoch. Poslancom tiež odporúča vypýtať si od envirorezortu odôvodnené stanovisko Európskej komisie, ktoré exekutíva EÚ Slovensku poslala pre nedostatky v oblasti ochrany životného prostredia. "Porovnajte si, čo nám Brusel vytýka a čo je pravým dôvodom navrhovaných legislatívnych úprav," vyzývajú vlastníci.       

Výzvu na neprijatie novely podľa únie podporilo 11 regionálnych združení a takmer 1000 pozemkových spoločenstiev, ktoré dokopy združujú 107 000 slovenských občanov. Tí dokopy vlastnia 22 520 hektárov poľnohospodárskej a 150 470 hektárov lesnej pôdy.       

Novelu zákona o ochrane prírody, vďaka ktorej budú môcť štátni ochranári zabrániť výrubu v národných parkoch, poslanci v júni posunuli do druhého čítania. Novela okrem toho navrhuje zrušiť viaceré výnimky, zakázať holorubný spôsob hospodárenia už od druhého stupňa ochrany alebo regulovať náhodnú ťažbu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2017
Minister L. Sólymos ocenil jednotlivcov a kolektívy za ich ekoprínos
Minister životného prostredia László Sólymos dnes (5. 6.) ocenil 32 osobností a kolektívov, ktoré sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a starostlivosť o životné prostredie.
viac
25.05.2019
L. Sólymos: Plošným výrubom v národných parkoch musí odzvoniť
Novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR posilňuje ochranu národných parkov Slovenska, smeruje do hospodárskej a sociálnej rady a následne pred vládu.
viac
29.05.2019
Mimovládky kritizujú, že zo zákona o ochrane prírody vypadol kľúčový bod
Z novely zákona o ochrane prírody, o ktorej má v stredu (29. 5.) rokovať vláda, vypadol zámer, aby pozemky v chránených územiach prešli do správy štátnej ochrany prírody.
viac
24.08.2021
ZMOS žiada stiahnuť zákon o ochrane prírody a krajiny z rokovania parlamentu
Združenie miest a obcí Slovenska ZMOS odmieta návrh zákona o ochrane prírody a krajiny ako celok a navrhuje návrh zákona stiahnuť z rokovania NR SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %