Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.04.2022 04:00

Súťaž KlimaOBEC


Obecná malá vodná elektráreň vo Veľkej Frankovej. Snímka zdroj: (archív Priatelia Zeme-CEPA).


Združenie Priatelia Zeme-CEPA, ktoré sa dlhodobo venuje dekarbonizácii regiónov a tvorbe regionálnych kapacít pre koordináciu udržateľnej energetiky, vyhlasuje celoslovenskú súťaž pre samosprávy KlimaOBEC.


Súťaž KlimaOBEC začína v pondelok 11. apríla 2022 a potrvá do konca mája 2022. Obce a mestá v nej budú súťažiť o najlepší prístup ku klíme a energetike. Do súťaže sa prihlasuje vyplnením online formuláru: https://forms.gle/nTHfAkPCcZ4xaSwN9. Prihlásiť sa môže ktorákoľvek slovenská obec alebo mesto, bez ohľadu na počet obyvateľov a lokalitu, ktorá sa snaží systematicky venovať miestnej energetike a stabilizácii klímy aspoň v jednej z nasledovných oblastí:

- úspory energie, zvyšovanie sebestačnosti,

- udržateľné využívanie obnoviteľných zdrojov energie,

- energetické plánovanie a manažment,

- uplatňovanie prvkov SMART cities v oblasti energetiky a dopravy,

- energetické poradenstvo pre občanov,

- stimuly pre domácnosti (napr. na podporu obnovy budov, využívanie obnoviteľných zdrojov atď.),

- rozvoj integrovaného dopravného systému (s dôrazom na verejnú dopravu, vrátane cyklodopravy či programov zdieľania áut a s cieľom obmedziť intenzitu osobnej automobilovej dopravy),

- rozvoj komunitnej energetiky,

- koncepčný prístup k adaptácii na zmenu klímy.

Hodnotiť sa bude najmä koncepčnosť realizovaných opatrení a to, či spĺňajú kritériá dobrej praxe. Výsledky súťaže zverejníme v júli 2022. Úspešné samosprávy získajú zaujímavé ceny, ktorých cieľom je ďalej podporiť úsilie aktívnych samospráv a prispieť k zlepšeniu ich energetickej situácie. Víťazná obec získa bezplatný energetický audit v hodnote 2 500 eur na budovu, ktorú si určí. Druhá cena je vytvorenie osvetového videa o aktivitách samosprávy v oblasti energetiky v hodnote 500 eur. Tretia cena sú bezplatné odborné energetické konzultácie v rozsahu 10 hod. zamerané na pripravované energetické opatrenia v obci.

V zahraničí existuje veľa príkladov samospráv, ktoré sa rozhodli byť energeticky sebestačné, a mnohým z nich sa to aj podarilo. Účelom súťaže KlimaOBEC je najmä zmapovať príklady dobrej praxe na Slovensku, ich propagácia a  zviditeľnenie prostredníctvom mapy dobrých projektov. Zdieľanie dobrej praxe v rámci Slovenska je totiž najlepší spôsob, ako sa navzájom inšpirovať a motivovať k ambicióznejšej lokálnej energetickej a klimatickej politike.

V prípade akýchkoľvek otázok neváhajte kontaktovať koordinátorku súťaže Helenu Zamkovskú mailom na zamkovska@priateliazeme.sk alebo telefonicky na č.: 0917 558 212.

Priatelia Zeme-CEPA ďakujú za finančnú podporu pri realizácii tejto súťaže nadácii European Climate Foundation.

 

Home                         File:European Climate Foundation.png - Wikimedia Commons

 

Autor: (Priatelia Zeme-CEPA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2021
Rezervačný systém zjednoduší samosprávam proces testovania
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza medzi samosprávy s jedinečnou ponukou. Ide o rezervačný systém Bookio na pomoc pri testovaní obyvateľov. Tento modul uľahčí prihlasovanie ľudí na testovanie, zlepší plánovanie pre mestá a obce a výrazne zvýši bezpečnosť a efektivitu samotného testovania.
viac
12.02.2021
SAŽP spustila vo štvrtok 11. ročník súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila podmienky súťaže Dedina roka 2021. Oficiálne tým spustila jej 11. ročník, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR Ján Budaj.
viac
01.07.2021
Čas na prihlásenie sa do súťaže ENVIROMESTO 2021 sa kráti
Už len necelé tri týždne majú mestá na Slovensku možnosť prihlásiť sa do súťaže Enviromesto 2021. Zaregistrovať sa môžu elektronicky na adrese enviromesto@sazp.sk, uzávierka prihlášok je stanovená na 16. júla 2021.
viac
24.01.2022
Digital Talk: Moderné technológie pre mestá a obce
Vo štvrtok 27. januára 2022 o 14:00 hod. sa budete môcť pripojiť na bezplatný ITAPA Digital Talk na tému Moderné technológie pre mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %