Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
13.11.2023 02:00

Svätého Martina si v obci pripomenuli lampiónovým sprievodom


Ilustračná snímka (TASR)


Svätého Martina si v sobotu v Lazanoch v okrese Prievidza pripomenuli sprievodom s lampiónmi a lampášmi. Folkloristi zo Sielnice pripravili i krátku scénku o živote svätca, na prechádzke obcou deti stretli strašidlo, žobráka i svätého Martina. Vo Zvonárike dome na nich čakalo i pohostenie.


"Svätý Martin sa narodil v prvej polovici štvrtého storočia, kresťanstvo prijal ako mladý muž. Bol vojakom, no to sa mu s kresťanstvom nezhodovalo, preto sa chcel radšej venovať charite, chudobným a chorým ľuďom," uviedol pre TASR člen Sielnice Martin Stanislav Petic.         

Svätca preto podľa neho zobrazujú na koni, ako dáva polovicu plášťa žobrákovi. "Svetielka, ktoré deti poniesli v sprievode, sú spomienkou na to, ako hľadali svätého Martina, keď ho zvolili za biskupa. Nechcel prijať túto službu, zdalo sa mu, že je pre ňu nehodný. Skryl sa preto medzi husi a ony ho hľadali s lampášmi. Preto ako spomienku na hľadanie chodia obyčajne deti s lampášmi a hľadajú ho," priblížil.         

So svätým Martinom sa spája i pranostika, podľa ktorej chodí na bielom koni a ľudia si to spájajú so snehom. "Svätý Martin žil veľmi cnostným životom, to znamená, že bol morálne na výške. Práve to symbolizuje biela farba. V tento deň aj mlynári rozhadzovali múku. Práve išlo o morálnu stránku, že je vzor čistoty. Cirkev ho vyhlásila ako prvého svätého, ktorý nebol mučeník. Išlo čisto o jeho krásny morálny život," dodal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
13.10.2017
V bratislavskej župe začínajú budovať nové dopravné terminály a cyklotrasy
Predseda BSK Pavol Frešo podpísal s mestom Svätý Jur, obcou Most pri Bratislave a združením JURAVA prvé zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na dopravný terminál a cyklotrasy financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
05.11.2018
Ružomberské ulice rozžiari lampiónový sprievod, súčasťou podujatia bude zbierka
Milovníci svetiel, lampiónov a lampášov sa na konci pracovného týždňa stretnú v ružomberskom Parku Štefana N. Hýroša, aby v rámci tradičného sprievodu svätého Martina rozžiarili ulice mesta. Súčasťou podujatia bude benefičná aktivita - potravinová zbierka s názvom Pomôžme.
viac
16.02.2023
Fašiangový sprievod v Múzeu slovenskej dediny môžu doplniť i návštevníci
Fašiangovú atmosféru si môžu v nedeľu (19. 2.) vychutnať návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Už sa fašiang kráti. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %