Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
31.08.2023 05:10

Svätý Anton: Dni sv. Huberta stavajú na tradícii, ale prinesú aj novinky


Dni sv. Huberta - logo


V duchu odkazu legendy o sv. Hubertovi, ktorá hovorí o tom, že zver sa má nielen loviť, ale najmä chrániť a pochopiť jej význam v prírode, sa ponesie nadchádzajúci 31. ročník celoslovenských poľovníckych slávností Dni sv. Huberta. Podujatie sa uskutoční v sobotu a nedeľu (2. - 3. 9.) v areáli Múzea


Ako múzeum približuje, slávnostné otvorenie sa uskutoční v sobotu v parku, kde bude aj hlavný program. "Na pódiu zaznie hymna Slovenskej poľovníckej komory v podaní sólistu Opery SND Otokara Kleina, so sprievodom lesných rohov a členov Klubu trubačov SR," informuje múzeum.        

Hlavnou témou programu bude 25. výročie Klubu chovateľov alpského jazvečíkovitého duriča a 40 rokov národného plemena slovenského hrubosrstého stavača. Do Siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku bude uvedená Chránená poľovná oblasť Poľana.        

Návštevníci si môžu pozrieť expozície kaštieľa, ukážky sokoliarov, prezentáciu slovenského hrubosrstého stavača, špeciálnu klubovú výstavu s medzinárodnou účasťou a tiež bonitáciu alpských jazvečíkovitých duričov. Novinkou je prezentácia maďarského poľovného chrta a jeho ukážky behu.         

Na nádvorí môžu návštevníci obdivovať trofej jeleňa lesného, ktorá je národným rekordom SR, rovnako tak národné rekordy daniela, muflóna či srnca. Súťažiť sa bude opäť o naj bradu, poľovnícku fotografiu, poľovnícky klobúk a poľovnícky šperk alebo poľovnícky nôž. Uskutoční sa súťaž v hode flinty do žita a tiež majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov a vo vábení ostatnej zveri.        

Vyvrcholením bude Svätohubertovská omša so sprievodom s uloveným jeleňom a darmi prírody.        

Záštitu nad podujatím má minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Na Detské dni sv. Huberta sa chystá viac ako 1600 školákov
Už budúci týždeň si príde viac ako 1600 prihlásených detí do areálu svätoantonského kaštieľa užiť záver školského roka hravou formou. V dňoch 20. a 21. júna totiž múzejníci pre najmenších návštevníkov pripravili kultúrno-vzdelávacie podujatie Detské dni sv. Huberta.
viac
03.09.2019
Na hrade bude variť poľovnícky guľáš 11 spolkov a združení
Tradičná súťaž vo varení poľovníckeho guľášu bude v sobotu 7. septembra lákať návštevníkov na hrad v Modrom Kameni. Kulinárska súťaž je súčasťou Poľovníckych dní. Celodenný program začne o 10.00 h slávnostnou Hubertovou svätou omšou v kaplnke Sv. Anny.
viac
07.09.2019
Celoslovenské poľovnícke slávnosti sa prvý raz uskutočnia v kaštieli v Betliari
Celoslovenské poľovnícke slávnosti – Dni svätého Huberta sa v tomto roku prvý raz uskutočnia v priestoroch andrássyovského kaštieľa v Betliari.
viac
31.08.2022
Kaštieľ ožije po troch rokoch slávnosťami sv. Huberta
V areáli kaštieľa vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica sa 3. a 4. septembra budú opäť po trojročnej prestávke konať celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni sv. Huberta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %