Nedeľa 16.06.2024
Dnes má meniny 
Blanka, Bianka
°C
23.05.2024 01:10

Svetový deň bez tabaku 2024


Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB)


Pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) organizuje vo svojich priestoroch 30. mája 2024 „Deň otvorených dverí“. Podujatie je určené pre širokú verejnosť a ponúka rôzne preventívne vyšetrenia a poradenstvo.


Od roku 1987 vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia každý rok 31. máj za Svetový deň bez tabaku. Hlavnou myšlienkou tohtoročnej kampane je upriamiť pozornosť na najviac ohrozenú skupinu populácie, na deti a mládež, a preto je heslom roka 2024 „Ochrana detí pred vplyvom tabakového priemyslu“.

Zámerom kampane je upozorniť na zákerné praktiky tabakového priemyslu, ktorý produkuje neustále nové inovatívne výrobky využívajúc pri tom všetky dostupné prostriedky propagácie, ktorými sú dobre platený marketing, reklama, známe osobnosti a influenceri a ich cieľom je získať nových, pravidelných používateľov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je v súčasnosti na svete viac ako 1 miliarda fajčiarov tabaku, resp. užívateľov nikotínu, čo zodpovedá približne prevalencii 15% vo všeobecnej populácii nad 15 rokov s prevahou mužov. Na základe prieskumu agentúry FOCUS pre Ministerstvo zdravotníctva SR bol výskyt fajčiarov v roku 2023 na úrovni 23%. Oproti roku 2019 tak došlo k poklesu aktívnych fajčiarov, kedy bola ich početnosť na úrovni 32%.

Za posledných 10 rokov došlo k zníženiu počtu mladých fajčiarov klasických cigariet, ale vzrástol počet užívateľov iných nikotínových výrobkov ako sú e-cigarety, žuvací tabak a nikotínové vrecúška. Dôvodov prečo začali deti a mladí ľudia viac používať moderné bezdymové výrobky je viacero. Je to dizajn, ľahšia dostupnosť, pestrosť príchutí, neznalosť dopadu škodlivých látok na ich zdravie a klamlivé prezentovanie ako zdravšia alternatíva klasických cigariet.

Pracovníci Odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB pripravili pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku zdravotno-výchovné aktivity so zameraním na prevenciu zneužívania klasických a inovatívnych bezdymových výrobkov. Aktivity sú určené žiakom a študentom základných a stredných škôl v okresoch Banská Bystrica a Brezno.

Pre širokú verejnosť je 30. mája 2024 v priestoroch RÚVZ BB pripravený „Deň otvorených dverí“. V rámci tohto preventívneho podujatia si môžu fajčiari dať stanoviť oxid uhoľnatý vo vydychovanom vzduchu Smokerlyzérom, zmerať úsilný výdych za 1 sekundu, či vyplniť Fagerstrőmov dotazník nikotínovej závislosti. Na základe zhodnotenia všetkých meraní bude fajčiarovi v prípade záujmu poskytnuté individuálne odborné poradenstvo zamerané na odvykanie od fajčenia a informácie o Poradni odvykania od fajčenia.

Bližšie informácie nájdete na web stránke https://www.uvzsr.sk/web/ruvzbb/poradne-zdravia alebo na tel. čísle 048/4367 424.

Autor: RÚVZ Banská Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2019
Šiesty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho kraja
Šiesty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho krajas prívlastkom legendárny, sa uskutoční v utorok 1. októbra 2019, kedy sa už po šiestykrát otvoria brány župného úradu v Trenčíne širokej verejnosti.
viac
18.03.2023
21. marec – Svetový deň spánku
Svetový deň spánku je každoročné podujatie organizované od roku 2008 Svetovou spánkovou spoločnosťou s cieľom poukázať na prínosy kvalitného a zdravého spánku, jeho význam pre zdravie a život ľudí, ale tiež upozorniť na problémy súvisiace so spánkom.
viac
13.06.2023
Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či spoznať činnosť služby
Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či oboznámiť sa s činnosťou Národnej transfúznej služby (NTS) SR. Podujatie organizuje v stredu (14. 6.) pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi.
viac
02.03.2024
4. marec - Svetový deň obezity
Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %