Svetový deň výživy v Prešove bol plný cibuľovín a byliniek na tisíc spôsobov

Svetový deň výživy v Prešove bol plný cibuľovín a byliniek na tisíc spôsobov Svetový deň výživy v Prešove bol plný cibuľovín a byliniek na tisíc spôsobov

Kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a oku lahodiacich jedál. V rámci Svetového dňa výživy mesto Prešov ocenilo ich náročnú prácu pri príprave jedál pre malých stravníkov. 

Kulinárske podujatie Svetový deň výživy napísalo už svoj 14. ročník a tento rok sa nieslo v znamení jedál s pridaním cibule, cesnaku, póru a rôznych byliniek. 

Kuchárky školských jedální a zariadení školského stravovania v Prešove pri tejto príležitosti uvarili a upiekli špeciality pre stovky hostí. Už tradične sa pridržiavali noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z popredných reštaurácií.

„Dovoľte mi sa v tejto chvíli poďakovať všetkým vám, ktorí dennodenne pripravujete pre naše deti zdravé a výživné jedlo, dôležité pre ich správny rast a vývoj. Mnoho detí vo svete toto šťastie nemá a chýba im základná výživa. Myslime preto počas dnešného dňa aj na nich a vážme si bohatú úrodu aj jedlo, ktoré z nej môžeme pripraviť. Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá, na čo môžeme byť právom hrdí," prihovoril sa prítomným viceprimátor mesta Prešov Peter Krajňák. 

Svetový deň výživy bol zároveň príležitosťou na ocenenie zamestnancov.

Za svoju prácu získali ocenenie:

Mária Rozmanová - vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Haburská,

Daniela Oršuláková - hlavná kuchárka ZŠ Prostějovská,

Božena Makarová –  hlavná kuchárka ZŠ Šrobárova,

Anna Dorková – vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Budovateľská,

Anna Šimkovičová – hlavná kuchárka ZŠ Československej armády.

Hosťom sa prihovorila aj Oľga Luptáková z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen, odborníčka na legislatívu v oblasti produkcie potravín. Divákov zabavili malí kuchári, deti z MŠ Važeckej a MŠ Budovateľskej s tematickými vystúpeniami. 

Cenu viceprimátora mesta Prešov získala zdravá Nátierka s avokádom a mikrobylinkami z kuchyne MŠ Mukačevskej v Prešove. 

Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku. Aktivity mesta Prešov, zamerané na zdravý životný štýl, majú úspech nie len doma, ale aj v zahraničí. 

Všetky recepty zo Svetového dňa výživy zverejnia jednotlivé materské a základné školy na svojich webových stránkach.