Predvianočný čas je neodmysliteľne spojený aj s vianočným pečením a prípravou vianočných jedál. Z kuchýň rozvoniavajú krásne vône – nové, aj tie tradičné. Počas príprav spomínaných dobrôt sa nedá vyhnúť produkcii odpadu. Obaly z múky, džemov, masla či orechov, ale aj tie z kyslej kapusty, klobások a či majonézy, je potrebné správne vytriediť, aby sa nestali zbytočnou záťažou pre našu planétu.
Vianoce sú už desiatky rokov sviatkami hojnosti, aj preto zrejme existuje toľko rôznych druhov vianočných koláčov a štedrovečerná večera má prívlastok „štedrá“. V niektorých domácnostiach sa pečie a varí vo veľkom, inde o čosi menej. Ak chcete byť udržateľnejší, tak základom je napiecť len toľko, koľko dokážete spotrebovať a obaly zo surovín na pečenie správne vytriediť. To, že si na Vianoce ľudia naozaj doprajú, potvrdzuje aj fakt, že podľa posledných prieskumov minú na vianočné pečenie približne 88 eur a štedrá večera stojí v priemere okolo 158 eur.
Varte a pečte len toľko, koľko zjete
Odborníci upozorňujú, že okrem radosti z vianočného pečenia a varenia netreba zabúdať ani na vytriedenie odpadu, ktorý počas tejto činnosti vzniká.„Vianočné pečenie a zároveň chystanie štedrovečernej večere prináša so sebou i odpad, a to nielen v podobe zvyškov z týchto činností, ale aj z obalov od surovín, ktoré používame. Keď už nejaký ten odpad v domácnosti vznikne, tak je potrebné s ním správne naložiť,“ povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Samozrejme, aj v tomto prípade je potrebné vopred odhadnúť mieru, teda koľko toho dokážeme počas sviatkov zjesť, aby nedochádzalo k zbytočnému plytvaniu.
Maslo, múka, koreniny, kapusta či klobásky – obaly z nich treba vytriediť
Vedeli ste, že každé jedlo na stole počas Štedrej večere malo kedysi svoj význam? Množstvu potravín naši predkovia pripisovali rôzne schopnosti. A práve tieto symbolické jedlá nesmeli chýbať ani na Vianoce. Štedrovečerné menu sa v minulosti skladalo z bežných jedál, no stôl mal symbolizovať hojnosť. Preto malo byť na ňom zastúpené všetko, čo sa počas roka urodilo.
Vianočná večera niekde pozostávala aj z 12 chodov. Pričom sa počet chodov líšil aj v závislosti od náboženstva – rímskokatolíci 9 alebo 12 chodov, pravoslávni veriaci a gréckokatolíci 9 chodov. A čo sa pečenia týka, tak zrejme prvým koláčom, ktorý sa začal spájať s vianočným obdobím, bol medovník (Lebkuchen). Ako prví ho pripravovali mnísi z kláštorov v nemeckom Norimbergu a dodnes sú medovníky ikonou, čo sa vianočného pečenia týka. Suroviny, či už na sviatočnú večeru alebo na samotné pečenie, sú balené v rôznych obaloch a mnohí ľudia si myslia, že už triediť vedia a nič ich neprekvapí, prax však ukazuje, že niektoré druhy odpadu vedia ľudí riadne potrápiť.
„Medzi takéto obaly patria napríklad obaly od korenín alebo obaly od masla, ktoré mávajú označenie C/PAP. Je to kompozitný materiál, ktorého väčšinovú zložku tvorí papier, napriek tomu však tieto obaly nepatria do papiera, ale triedime ich ako nápojové kartóny,“ vysvetlila Kretter s tým, že pre tieto obaly platia rôzne pravidlá triedenia – môžu sa zbierať spolu s plastmi do žltého kontajnera, alebo samostatne v oranžovom, a preto sa treba riadiť pravidlami konkrétneho mesta či obce. Tie sú spravidla zverejnené na webových stránkach.Ako ďalej upozornila, niektoré druhy odpadu nerobia ľuďom pri triedení problém a celkom dobre ich už vedia triediť. Sú to napríklad škrupinky z vajec, kôstky alebo šupky z ovocia, zeleniny, ktoré patria do triedeného zberu kuchynského bioodpadu. Papierové obaly od vajec patria do triedeného zberu papiera. A aj keď sa nezrecyklujú, môžu byť energeticky zhodnotené a neskončia na skládke. Plastové obaly z kyslej kapusty, rýb, klobások či tie od vajec patria, samozrejme, do žltého koša alebo vreca na plasty. Tam sa triedia aj plastové obaly z čokolád, kakaa, orechov či kokosu. Papierové obaly od múky či cukru patria do koša na papier, sklenené obaly od džemu, medu či majonézy patria do zeleného kontajnera na sklo.
Nezabúdajte oddeliť a stlačiť
Ako ďalej pripomína OZV ENVI - PAK, vianočné sviatky sú obdobím, kedy sa koše na odpad napĺňajú o niečo rýchlejšie ako po zvyšok roka. Aby bola kapacita zberných nádob využitá čo najefektívnejšie, je potrebné obaly pred vyhodením stlačiť alebo zmenšiť ich objem tak, aby v koši zaberali čo najmenej miesta, a aby sa ich tam zmestilo čo najviac. Týka sa to napríklad kartónových krabíc, ale aj rôznych plastových obalov. „Pri triedení je dôležité od seba oddeliť všetko, čo sa oddeliť dá – napríklad viečko zo skleného obalu, vrchnák z tuby či papierové nálepky, ak sa dajú ľahko odstrániť,“ doplnila Katarína Kretter.
Udržateľnejší môžeme byť aj počas Vianoc
Vianoce sú od nepamäti sviatkami, počas ktorých si ľudia doprajú – jedlo, nápoje či samotné darčeky. Avšak ani v tomto období netreba zabúdať na životné prostredie a uvedomiť si, že aj malá zmena v našom správaní môže prispieť k vyššej udržateľnosti. Začať sa dá aj s malými krokmi, ako je napríklad dôsledné premyslenie si samotných nákupov – čo všetko naozaj potrebujeme a čo vieme spotrebovať. Týmto v nemalej miere obmedzíme samotné plytvanie.